Κοτζιάς: Εργαζόμαστε για να κάνουμε εύκολα τα δύσκολα ζητήματα

Κοτζιάς: Εργαζόμαστε για να κάνουμε εύκολα τα δύσκολα ζητήματα

Ο υπουργός Εξωτερικών διαπιστώνει βήματα προόδου, αλλά παραδέχεται ότι παραμένουν δύσκολα ζητήματα

«Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα, θετικά και πάντα ελπίζουμε και οι δύο μας, να τα καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε σήμερα στην Οχρίδα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, ότι «το σίγουρο είναι, ότι θα συναντηθούμε εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, στην τετραμερή διασυνοριακή στις 3-4 Μαΐου και επίσης θα βρεθούμε στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, ότι «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματα μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα» και σημείωσε πως «κάθε φορά που συναντιόμαστε με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα, πέρα από τα θέματα που λύνουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα».

Επίσης, ευχαρίστησε τους διπλωμάτες των δύο κρατών, τους ειδικούς και τους καθηγητές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και ανέφερε πως στο αντικείμενο που έχουν αναλάβει, έχουν κάνει σοβαρές προόδους. «Ιδιαίτερα όλο αυτό το πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης συνεργασιών, αλλά και στο πολύ σοβαρό για μας ζήτημα του αλυτρωτισμού», υπογράμμισε. Καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, πως «τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα, που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».

Ντιμιτρόφ: Συζητήσαμε για πρώτη φορά το χρονοδιάγραμμα

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ανοιχτές και ειλικρινείς τις συζητήσεις και προσέθεσε ότι «συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία».

Επεσήμανε ότι «η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία. Παράλληλα συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών, οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη, πριν περίπου από δέκα ημέρες, σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές. Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων».

Καταλήγοντας είπε ότι «θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας» και συμπλήρωσε ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».