Μητσοτάκης: Ανίκανος και επικίνδυνος ο Πάνος Καμμένος

Μητσοτάκης: Ανίκανος και επικίνδυνος ο Πάνος Καμμένος

«Πυρά» κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της ΝΔ

«Όχι μόνο ανίκανο, αλλά και επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Real Fm.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, ότι ο κ. Καμμένος «ασκεί εξωτερική πολιτική και ρίχνει αχρείαστα λάδι στην φωτιά». Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ο πρωθυπουργός, για τον οποίο είπε, ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός, που θα έπρεπε να έχει αποπέμψει χθες τον κ. Καμμένο». Ζήτησε ακόμη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να μιλάει λιγότερο και να κάνει περισσότερο τη δουλειά του, που είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για το θέμα τον δύο αξιωματικών είπε, ότι αυτό που θα είχε κάνει ο ίδιος διαφορετικά «θα ήταν ότι δεν θα είχα υποτιμήσει το περιστατικό και θα είχα κινητοποιήσει όλες τις διεθνείς συμμαχίες. Ο κ. Τσίπρας ό, τι έκανε, το έκανε με μεγάλη καθυστέρηση. Θα ήθελα να αναλογιστείτε, πως αισθάνονται οι γονείς, όταν λέει ότι οι δύο αξιωματικοί μπορεί να μείνουν στην φυλακή και 15 χρόνια».

Σχετικά με τους χαρακτηρισμούς για τον κ. Ερντογάν, εκτίμησε ότι «η δήλωση είναι παντελώς άσχετη, που ρίχνει λάδι στην φωτιά». Συμπλήρωσε ότι «είναι λάθος η έκφραση, όπως και η ανακοίνωση του Μαξίμου που μιλούσε για "σουλτάνο"», για να καταλήξει λέγοντας ότι «δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση».

«Θα εξετάσουμε τη στάση μας για το Σκοπιανό αν έρθει συμφωνία στη Βουλή»

Αναφερόμενος στο σκοπιανό, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, ότι «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα προσέλθω», αλλά πρόσθεσε ότι «η συναίνεση θέλει δύο και ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συναίνεση». Είπε ωστόσο, ότι αν κληθεί να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, θα ανταποκριθεί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε πάντως ευθύνες στον πρωθυπουργό για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του, γιατί «δεν επεδίωξε να ενημερώσει την αντιπολίτευση» και «αντίθετα αξιοποίησε το παράθυρο ευκαιρίας για να διχάσει την αντιπολίτευση» και «έκανε μυστική διπλωματία». Επίσης, πρόσθεσε, «περιφρόνησε όσους έχουν αυξημένη εθνική ευαισθησία και διαδήλωσαν χαρακτηρίζοντάς τους όχλο».

«Η κυβέρνηση στην αρχή μιλούσε μόνο για το θέμα της ονομασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «στη συνέχεια προσήλθε στην δική μας γραμμή και έβαλε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος». Διευκρίνισε δε, ότι «η αναθεώρηση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το τι θα κάνει, αν έλθει συμφωνία στην Βουλή, λέγοντας ότι «θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αν και η κυβέρνηση δίχασε την κοινωνία και δημιούργησε αρνητικό υπόστρωμα για τη διαπραγμάτευση».

Για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είπε, ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί από όλη την διεθνή κοινότητα με εκκωφαντικό τρόπο. Σημείωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με γενναιότητα έχει πει ότι θα δημιουργηθεί ταμείο για την ενίσχυση και των δύο κοινοτήτων και χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ συνεχάρη τον Κύπριο Πρόεδρο για την επανάληψη των συναντήσεών του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια»

«Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα», τόνισε αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020, μειώση συντάξεων και αφορολόγητου. Αυτό σημαίνει ότι ένας πολίτης που έχει μισθό 500 ευρώ, θα πληρώσει φόρους. Αν εννοεί αυτά που λέει για καθαρή έξοδο, ας έλθει στη Βουλή να τα ακυρώσει. Άρα, θα έχουμε μέτρα, χωρίς λεφτά. Για να πείσει τις αγορές να τον δανείσουν, θα πρέπει να έχει σχέδιο για μετά το 2018 και ο κ. Τσίπρας δεν το έχει. Δεν έχει σχέδιο, γιατί το μόνο του μέλημα είναι, πως θα παραμείνει λίγο περισσότερο στην εξουσία. Αν πείσουμε τους πιστωτές μας για την αξιοπιστία μας, θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα» είπε και πρόσθεσε ότι «θα επιχειρήσω να συζητήσω τις δεσμεύσεις με τους πιστωτές, όχι αμέσως αλλά αφού πρώτα πείσω για την αξιοπιστία μας. Θα δώσουν οι πολίτες τρίτη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα ή θα δώσουν πρώτη ευκαιρία σε εμένα να εφαρμόσω το πρόγραμμά μας...».

Υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διέλυσε τη μεσαία τάξη, για να μπορεί να έχει υπερπλεονάσματα, ώστε να μοιράζει επιδόματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο εξοικονόμισης δαπανών 1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης της σπάτάλης του κράτους. «Θα μειώσω την φορολογία και θα βελτιώσω το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά ζητώ από τους επιχειρηματίες απόλυτο σεβασμό στο εργασιακό περιβάλλον και συνέπεια στις υποχρεώσεις τους» είπε ακόμη. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων, υπάρχει ζήτημα σταδιακής μείωσης του Δημοσίου με μείωση των προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Επέμεινε όμως στο θέμα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι πρέπει να επιβραβεύονται οι πιο άξιοι. Σημείωσε πάντως, ότι θα απολυθούν οι γενικοί γραμματείς που διορίζει τώρα η κυβέρνηση και ότι δεν θα επιτρέψει από τον κ. Τσίπρα «να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου».

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει με τη μείωση της αστυνόμευσης και με την ανοχή»

Επίθεση στην κυβέρνηση όμως εξαπέλυσε και για το θέμα της εγκληματικότητας. Εξέφρασε τη δημόσια αγανάκτησή του για τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χωρίς καν να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του. Πρόσθεσε ότι οι συμπολίτες μας, όπου κι αν κατοικούν, αισθάνονται ανασφαλείς, όμως «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας και η πρώτη υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες του». Όπως είπε ο αρχηγός της ΝΔ, «η κυβέρνηση έχει αποτύχει με τη μείωση της αστυνόμευσης και με την ανοχή όσων συμβαίνουν στον Κορυδαλλό, που λειτουργεί σαν κέντρο εγκληματικότητας». «Με τους ίδιους πόρους και με την αναδιάταξη της Αστυνομίας μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε.

Τέλος, διευκρίνησε ότι άλλο αυτοάμυνα και άλλο αυτοδικία. Χαρακτήρισε ακραία και απαράδεκτη την αντιμετώπιση του συμπολίτη μας που αμύνθηκε, αλλά σημείωσε, ότι είναι ευθύνη του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες. «Άλλο το δικαιώμα της αυτοάμυνας που μπορεί να χρειάζεται επικαιροποίηση και άλλο η αυτοδικία. Δεν θα συνιστούσα στους πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίζουν σκληρούς ποινικούς» ανέφερε.

«Και σκάνδαλο και σκευωρία η Novartis»

«Η Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξήγησε ότι είναι σκάνδαλο, γιατί η εταιρεία επένδυε σε αθέμιτες πρακτικές, για να προωθήσει τα συμφέροντά της. «Δεν ξέρω αν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών προσώπων» σημείωσε, για να προσθέσει ότι «τώρα έχουμε τρεις ανώνυμους μάρτυρες με καταθέσεις του είδους "δεν ξέρω, άκουσα, μου είπαν". Δεν πρέπει να έλθουν αυτοί στην Βουλή για να καταθέσουν; Εμείς είπαμε από την αρχή όλα στα φως... Η κυβερνητική πλειοψηφία στην αρχή έφτιαξε μία προκαταρκτική επιτροπή στην Βουλή και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ άρον-άρον κλείνει την επιτροπή και επιστρέφει την υπόθεση στην δικαιοσύνη».

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, ότι «πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, αλλά αποδίδονται με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και όχι Προανακριτικής. Αφού η κυβέρνηση επέλεξε την Προανακριτική, θα έπρεπε να την αφήσει να κάνει την δουλειά της». Δήλωσε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, για να σημειώσει όμως, ότι η υπόθεση γυρίζει στη Δικαιοσύνη, αφού πρώτα σπιλώθηκαν δέκα πολιτικοί.

«Περιμένω απάντηση στις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση»

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της μεγάλης αναθεώρησης του Συντάγματος, λέγοντας ότι «ένα μήνα μετά την εκλογή μου στην ηγεσία της ΝΔ, πρότεινα στον Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί όλα τα άρθρα που θα προτείνει προς αναθεώρηση η ΝΔ και η ΝΔ να δεχθεί όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει, ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν. Ακόμη δεν πήρα απάντηση. Η πρότασή μου ισχύει ακόμη».

«Εμείς θέλουμε μία μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι μία μικρή αναθεώρηση είναι καλύτερη από το να μην έχουμε καθόλου αναθεώρηση, αλλά μπλοκάρει την αναθεώρηση για τα επόμενα 5 χρόνια. Επανέλαβε ότι για τη ΝΔ είναι εμβληματικό το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, που πρέπει να αλλάξει.

«Όχι» στην προσχώρηση Βενιζέλου και Λοβέρδου στη ΝΔ

Αναφερόμενος στο εσωκομματικό μέτωπο και την κριτική που δέχεται, είπε ότι «είμαι ένας μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός, ποτέ δεν νέρωσα τον πολιτικό μου λόγο και έστρεψα τη ΝΔ προς το μεσαίο χώρο», απαντώντας στις αιτιάσεις για δεξιά στροφή υπό την πίεση των Αντώνη Σαμαρά και Άδωνη Γεωργιάδη. «Οι κριτικές αυτές» σημείωσε «είναι ανάξιες λόγου. Εκείνοι που ζητούν την παραίτηση Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ, θα ζητούσαν και τη παραίτηση Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδας επειδή κατηγορείται;».

Υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη και στρατευμένη και πρόσθεσε ότι μιλά με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Σαμαρά και Καραμανλή, οι οποίοι τον συμβουλεύουν, αλλά οι αποφάσεις είναι δικές του. Για το ενδεχόμενο προσχώρησης Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου στη ΝΔ, απάντησε μονολεκτικά και κατηγορηματικά «όχι».

Για την περίπτωση που η ΝΔ δεν κερδίσει την αυτοδυναμία και αν θα συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Διαβεβαίωσε ότι «ο τόπος δεν θα μείνει ακυβέρνητος και δεν θα γίνουν καταστροφικές εκλογές με απλή αναλογική», για να συμπληρώσει ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, θα είναι σύστημα πιο αναλογικό, αλλά όχι απλή αναλογική.

Για τα δάνεια των κομμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι δεν σχολιάζει τις κινήσεις της Δικαιοσύνης και ότι η ΝΔ έχει κάνει μία τεράστια και επιτυχημένη προσπάθεια να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της. «Μείωσε τις λειτουργικές της δαπάνες και στηρίζεται όλο και περισσότερο σε μικρές δωρεές μελών της» υποστήριξε.