Άγκυρα: Η Ελλάδα επικαλείται το κράτος Δικαίου όποτε τη συμφέρει

Άγκυρα: Η Ελλάδα επικαλείται το κράτος Δικαίου όποτε τη συμφέρει

Συνέχεια στην αντιπαράθεση Τσίπρα-Ερντογάν δίνει με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Με σκληρή γλώσσα απαντά η Άγκυρα στις επικρίσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε στο δελτίο τύπου του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού που εκδόθηκε χθες (1 Απριλίου) σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται για παράνομη διέλευση των συνόρων, επιδεικνύει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να ρίχνουν όλο και περισσότερο το επίπεδο του διαλόγου κατά της Τουρκίας. Αυτά τα σχόλια, που δεν είναι συμβατά με την κυβερνητική υπευθυνότητα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο την αρχή του κράτους δικαίου», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, που καταλήγει:

«Ωστόσο, όταν δεν την εξυπηρετεί, η Ελλάδα δε διστάζει να αγνοήσει πλήρως αυτήν την αρχή, αποφεύγοντας ακόμα και να εφαρμόσει τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων. Η πρόσφατη ιστορία το αποδεικνύει αυτό».

«Πόλεμος» δηλώσεων

Μιλώντας σε στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη μεθοριακή περιοχή Χατάι την Κυριακή, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών με αυτό των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας: «Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Έλληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε το σε εμάς. Αυτή η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη. Ό,τι αποφασίσει η δικαιοσύνη. Σταματήστε. Για αυτούς τους τρομοκράτες δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα».

«Ξέρετε, κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει πει ότι "σε 10 – 15 μέρες θα το κανονίσω". Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη να το κανονίσει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν», ανέφερε.

Το Μαξίμου σήκωσε το «γάντι» και η απάντηση ήταν σκληρή στον Τούρκο Πρόεδρο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ' ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις» συνεχίζεται η κυβερνητική ανακοίνωση. «Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της» σημειώνεται.

Στο τέλος γίνεται αναφορά και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: «Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις. Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».