Τσίπρας σε Ερντογάν: Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό, όχι σουλτάνο

Τσίπρας σε Ερντογάν: Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό, όχι σουλτάνο

Σκληρή απάντηση από τον πρωθυπουργό στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου - Τον καλεί να δώσει εξηγήσεις για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δίνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΓΓ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις για την παρατεταμένη κράτηση των δύο στρατιωτικών.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου, που ξεκαθαρίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».

«Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις, τονίζει εξάλλου το γραφείο Τύπου.

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».

Οι επίμαχες δηλώσεις Ερντογάν

Νωρίτερα σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι όταν 8 Τούρκοι στρατιωτικοί ήρθαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα τους παρέδιδε «σε 10-15 μέρες». Ωστόσο, «οι μήνες πέρασαν, τα χρόνια πέρασαν, και τώρα ψάχνουν τρόπους να τους προστατεύσουν», όπως ανέφερε.

Κατόπιν, σχολίασε πως ολόκληρη η Δύση «είναι στο πόδι» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε μας, μας είπαν», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Με συγχωρείτε, αλλά είμαστε κράτος Δικαίου, επομένως είναι θέμα των δικαστών».

«Δεν έχετε κάνει ούτε ένα βήμα για αυτούς τους τρομοκράτες [σ.σ. τους 8 Τούρκους], δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα γι’ αυτούς», υποστήριξε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.