Οι εννέα εκκρεμότητες που κλείνουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία

Οι εννέα εκκρεμότητες που κλείνουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία

Τι συζήτησαν στα Τίρανα ο Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι

Η πρόοδος που σημειώθηκε από τις τελευταίες συνομιλίες στην Κορυτσά, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, για την υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών όσον αφορά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και τα βήματα που πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σε θέματα που εκκρεμούν ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα Τίρανα στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αλβανό ομόλογό Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο υπουργοί, στο πλαίσιο της κατ΄ ιδίαν συνάντησής τους, αλλά και σε αυτό των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησαν σε γεύμα εργασίας, συμφώνησαν να ολοκληρώσουν εννέα συνολικά θέματα. Θέματα που αφορούν στο apostile (σφραγίδα επικύρωσης επίσημων εγγράφων), το θέμα των ελληνικών κοιμητηρίων, την αναγνώριση διπλωμάτων οδήγησης, το ζήτημα της ΑΟΖ και της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων, την άρση του εμπόλεμου, τους εφαρμοστικούς νόμους αναφορικά με την ελληνική μειονότητα, την αλλαγή των βιβλίων, το σύμφωνο φιλίας και τέλος στη διασυνοριακή συνεργασία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδας- Αλβανίας. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος και ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Μπουσάτι για την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συμμετάσχει το προσεχές διάστημα σε πρωινό εργασίας των 28 στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατόπιν σχετικής ελληνικής πρότασης. Ενώ αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Τίρανα, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα και, εφόσον είναι εφικτό, πριν από το καλοκαίρι.