Το παράπονο του Τσακαλώτου και η γυμνή γυναίκα πίσω του

Το παράπονο του Τσακαλώτου και η γυμνή γυναίκα πίσω του

Το «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι και η ατάκα του υπουργού Οικονομικών «θα γεράσω και δεν θα καταφέρω να πάω στο Κρεμλίνο»

Στην ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ξενοδοχείο Theoxenia του Πειραιά, την παράσταση έκλεψε ο πίνακας με την γυμνή ξαπλωμένη γυναίκα που κρεμόταν πίσω του.

Πρόκειται για reproduction του πίνακα του 1917 «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Ιταλού ζωγράφου Αμεντέο Κλεμέντε Μοντιλιάνι -  έναν από τους προβληματικότερους ζωγράφους στην αγορά τέχνης, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο προσιτούς ζωγράφους για πλαστογράφηση.

Αρχικά, ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο να εκφωνήσει την ομιλία του στον πολυχώρο «Κρεμλίνο» όμως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τελικά στο ξενοδοχείο Theoxenia, λόγω φόβων για επεισόδια που τελικά δεν απετράπησαν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλειψε στην ομιλία του να εκφράσει το... παράπονό του για την αλλαγή αυτή, σχολιάζοντας με χιούμορ: «Έχω μόνο μία στεναχώρια, ότι δεν είναι στη μοίρα μου να πάω ποτέ στο Κρεμλίνο. Ως μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού δεν με είχαν καλέσει ποτέ, σήμερα έγινε η προσπάθειά μου να πάω αλλά φαίνεται ότι θα γεράσω και δεν θα τα καταφέρω».