Φίλης: Είχαμε πει ότι θα βγάζουμε πιο γρήγορα συντάξεις και δεν έγινε

Φίλης: Είχαμε πει ότι θα βγάζουμε πιο γρήγορα συντάξεις και δεν έγινε

Εξηγήσεις από τον Τάσο Πετρόπουλο για την απομάκρυνση του μέχρι πρότινος διοικητή του ΕΦΚΑ

Την διαδικασία ακρόασης για το διορισμό νέου διοικητή του ΕΦΚΑ αξιοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για να θυμίσει ότι «υπάρχει δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η κυβέρνηση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, εδώ και ένα χρόνο, ότι θα επιταχυνθεί, και θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, η διαδικασία απονομής των συντάξεων».

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε μια βραδύτητα να συνεχίζεται, και αυτή η βραδύτητα δεν συνιστά μόνο ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, αλλά παράγει ένα σκληρό κοινωνικό πρόβλημα εις βάρος δεκάδων χιλιάδων, ίσως και πάνω από 100.000 συνταξιούχων, οι οποίοι, είτε λαμβάνουν "έναντι" σύνταξης είτε δεν λαμβάνουν ακόμη σύνταξη, ή και το εφάπαξ κλπ.. Είναι σημαντικό θέμα και θα ήθελα από αυτή τη συνεδρίαση να υπάρξει μια ρητή κυβερνητική δέσμευση, ότι με την επιτάχυνση που θα υπάρξει, θα ολοκληρωθεί το έργο ως το καλοκαίρι, για τις εκκρεμούσες υποθέσεις», είπε ο Νίκος Φίλης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και πρόσθεσε: «Επειδή είμαι από εκείνους που ψήφισαν τον κ. Μπακαλέξη, θέλω αυτή τη στιγμή, για την απομάκρυνσή του από αυτή τη θέση που δεν έχει διευκρινισθεί γιατί έγινε, να εκφράσω δημόσια την ευχαριστία μου για ό,τι επιτέλεσε τόσο καιρό».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε για τις διατυπωθείσες ενστάσεις, ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβερνητική επιλογή και με αυτόν τον τρόπο ψηφίζει «ναι» για τον κύριο Μαρίνο.

Για την απομάκρυνση του κ. Μπακαλέξη, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι η επιλογή του διοικητή γίνεται ανάλογα με τις στοχεύσεις που υπάρχουν. «Πράγματι, ο κ. Μπακαλέξης επιτέλεσε τα καθήκοντά του και γι΄αυτό τον ευχαρίστησα για την προσφορά του», είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο, να επιλέγεις άλλον διοικητή ανάλογα με τις στοχεύσεις που είναι η ταχύτητα λειτουργίας του ΕΦΚΑ, η ταχύτητα έκδοσης των συντάξεων, να μπει τάξη στο χάος. Όλα αυτά θέλουν οργάνωση με συστήματα ψηφιακά. Εμείς έχουμε την πολιτική ευθύνη να επιμεληθούμε το ταχύτερο δυνατό για να καλυφθούν οι ανάγκες. Εξήγησα στον κ. Μπακαλέξη ότι τα θέματα που υπάρχουν για τον ΕΦΚΑ, πρέπει να τα επιλύσει ένα στέλεχος που είναι πιο εξειδικευμένο στα θέματα αυτά».

Πάντως και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έσπευσε να θυμίσει στον υφυπουργό τις αιτιάσεις που υπήρξαν μετά την αποχώρηση του κ. Μπακαλέξη για την καθυστέρηση έκδοσης των απαιτούμενων εγκυκλίων. Λίγο αργότερα και ο Μάκης Μπαλαούρας επισήμανε ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον υφυπουργό.

«Υπάρχει μεγάλη ευρύτητα των θεμάτων και δεν είναι εύκολο να εκδώσεις γρήγορα εγκύκλιο που να ρυθμίζει επιμέρους περιπτώσεις», απάντησε στον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Πετρόπουλος.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση βρήκε μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 υπήρχαν 168.000 κύριες συντάξεις που ήταν εκκρεμείς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Πετρόπουλος είπε όμως, ότι με τις νέες παρεμβάσεις, κυρίως την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, θα είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση, με στόχο στο τέλος του χρόνου να μην περιμένει κάποιος περισσότερο από 3 μήνες για την έκδοση της σύνταξης του, από την ημέρα που ο ασφαλισμένος υποβάλει αίτηση.