Τσίπρας: 740 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ και δημόσιες επενδύσεις στους Δήμους

Τσίπρας: 740 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ και δημόσιες επενδύσεις στους Δήμους

Τα κονδύλια προορίζονται για την χρηματοδότηση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών των ΟΤΑ

Συνολικά 740 εκατομμύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί για το 2018 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα, προμήθειες και υπηρεσίες των δήμων, ανακοινώνει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει, ότι με τα Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», η Κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει ενεργά την αναπτυξιακή διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βελτιώνοντας άμεσα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός αναφέρει:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιμέτωπη επί χρόνια με τη βίαιη συρρίκνωση πόρων, εξοπλισμού και προσωπικού, καλείται παρ’ όλα αυτά να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη συλλογική προσπάθεια οικονομικής και θεσμικής ανάταξης της χώρας.

Με τα Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», προϊόν συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης με υλοποίηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η Κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει ενεργά την αναπτυξιακή διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βελτιώνοντας άμεσα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

– Ο «ΦιλόΔημος Ι» ξεκινά με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για το 2018 και με προοπτική αύξησης αυτού του ποσού στα 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

– Ο «ΦιλόΔημος ΙΙ» έχει εξασφαλίσει 240 εκατ. για το 2018 από ένα, κατ’ αρχήν, σύνολο 300 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 740 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν εξασφαλιστεί μόνο για το 2018, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες των δήμων και των νομικών τους προσώπων. Ενδεικτικά, με αυτά τα δύο προγράμματα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας μπορούν:

· Να συντηρήσουν σχολικά κτίρια και τους αύλειους χώρους τους, με επιπρόσθετη χρηματοδότηση υπεριδιπλάσια της τακτικής επιχορήγησης του 2018.

· Να κατασκευάσουν ή να αναβαθμίσουν Παιδικές Χαρές προκειμένου να εφαρμοστούν οι σύγχρονες και αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά.

· Να προμηθευτούν μηχανήματα έργων προκειμένου να ενισχύσουν ή να αντικαταστήσουν τον γερασμένο εξοπλισμό τους.

· Να υλοποιήσουν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, με τρόπο συμπληρωματικό ως προς τις μεγάλες ανάλογες υποδομές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, μεγεθύνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

· Να αναλάβουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας συνδυαστικά με όσα προβλέπονται και υλοποιούνται ήδη.

· Να δρομολογήσουν έργα αποκατάστασης αγροτικής οδοποιίας, ώστε να απαντήσουν θετικά στις ανάγκες προσβασιμότητας των μικρών παραγωγών της υπαίθρου στις εκμεταλλεύσεις τους.

· Να εκτελέσουν έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ εκεί που τα απαραίτητα έργα υστερούν περισσότερο και χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη.

· Να κατασκευάσουν ή να ανακαινίσουν δημοτικά κτίρια, έτσι ώστε να καλύψουν άμεσες ανάγκες ή να καταστήσουν αξιοποιήσιμο ένα κτιριακό απόθεμα συχνά ιδιαίτερα αξιόλογο και με σπουδαίες προοπτικές ως προς τις χρήσεις του.

Η Κυβέρνηση δίνει έμφαση σε κρίσιμα έργα μικρής κλίμακας σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία αθροιστικά συνιστούν μια μεγάλη θετική παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη και αποδέκτες.

Ο «ΦιλόΔημος» βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες που διατυπώθηκαν από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές δυνατότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσφέρει λύσεις εκεί που κυριαρχούσαν η στασιμότητα και τα αδιέξοδα.

Στόχος των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ» είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση των υποδομών που αφορούν στη ζωή, στην υγεία και στη δουλειά του κάθε πολίτη. Οι διαθέσιμοι πόροι συγκεντρώνονται και κατανέμονται, προκειμένου να αποτελέσουν έναν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό πολλαπλασιαστή.

Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην καταγραφή, την ιεράρχηση και την έμπρακτη υλοποίηση κρίσιμων έργων για την τοπική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

Είναι μια πρωτοβουλία που συναθροίζεται με όλες τις άλλες δράσεις της μεγαλύτερης συλλογικής προσπάθειας της Κυβέρνησης, της κοινωνίας, της Χώρας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διέξοδο από την οικονομική κρίση και τα επακόλουθά της».