Τσίπρας από Ψαρά: Ο ισχυρός ελληνικός στρατός δεν είναι απειλή αλλά εγγυητής της ειρήνης

Τσίπρας από Ψαρά: Ο ισχυρός ελληνικός στρατός δεν είναι απειλή αλλά εγγυητής της ειρήνης

Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς - Μήνυμα και για την οικονομία

Την «μεγάλη και ειλικρινή συγκίνηση» του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τα Ψαρά όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νησί των Ψαρών «φάρο ηρωισμού» και «μνημείο αυτοθυσίας». Ενώ ανέφερε πως τα ιδανικά που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση είναι εκείνα που αποτέλεσαν τις αξίες για τη θεμελίωση ολόκληρης της σύγχρονης Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σήμερα που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του '21, είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και παρά τις δυσκολίες που περάσαμε και περνάμε και υποερασπιζόμαστε αυτά τα ιδανικά που αναγέννησαν την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας. «Ο σπόρος που έθρεψε το νέο ελληνικό κράτος, είναι που γέννησε την Ευρώπη των μεγάλων αγώνων, της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών» πρόσθεσε.

Ενώ από το «ηρωικό νησί των Ψαρών» όπως το χαρακτήρισε έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο για τις προκλήσεις στο Αιγαίο όσο και για τους δυο κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Χαρακτηριστική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του στον στρατό και την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας λέγοντας ότι, «η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη». «Η Ελλάδα είναι σήμερα φάρος αξιών αλλά και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας» πρόσθεσε.

Κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, «να σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου». Σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν είπε πως πρέπει «να κατανοήσει ότι την ευημερία ενός λαού στον 21ο αιώνα δεν την διασφαλίζουν οι εθνικιστικές κορώνες».

«Η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Γι' αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα» τόνισε.

Ειδικότερη αναφορά έκανε και στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς λέγοντας πως η ελληνική ηγεσία κάνει «ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται προκειμένου σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα». Διαβεβαίωσε τόσο τους ίδιους τους στρατιωτικούς «που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη», τις οικογένειές τους όσο και τον ελληνικό λαό πως κάθε μέρα υπάρχει η μέριμνα για την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Μια μέρα σαν τη σημερινή, οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους στρατευμένους μας, τους στρατιώτες, ναύτες, αεροπόρους και αξιωματικούς που βρίσκονται απ΄άκρη σ' άκρη της χώρας για να υπερασπιστούν με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία την εθνική μας ακεραιότητα. Η σκέψη μας βρίσκεται σ' αυτούς αλλά ιδιαίτερα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Θέλω να διαβεβαιώσω πως η σκέψη μας όχι μόνο σήμερα αλλά καθημερινά είναι μαζί της και κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται για αν επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας ειδική μνεία σε όλους τους Έλληνες στρατευμένους.

Το μήνυμα προς το εσωτερικό για την οικονομία και την έξοδο του Αυγούστου

Εκτός από την αναφορά του στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε, από τα Ψαρά, και για τη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα:

Είπε, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της.

Ζήτησε δε, να μην γυρίσει ποτέ η χώρα στις δύσκολες στιγμές τις οποίες πέρασε, παραχωρώντας μέρος της οικονομικής της αυτονομίας.

Η Ελλάδα -τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός- αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες.

Είναι χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες.