Η Μέι, ο Τσίπρας, ο Πούτιν και το θρίλερ στις Βρυξέλλες

Η Μέι, ο Τσίπρας, ο Πούτιν και το θρίλερ στις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν μεταξύ των ηγετών που διαφώνησαν με τη σκληρή γλώσσα απέναντι στη Μόσχα, σύμφωνα με το Bloomberg

Την αντίσταση του Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων, συνάντησε η πρόταση των ηγετών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για ένα «ισχυρό μήνυμα» προς τη Ρωσία από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Βρετανοί αξιωματούχοι μετέβησαν στις Βρυξέλλες με δύο στόχους: πρώτον, να πείσουν όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα σκληρό ανακοινωθέν κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας ευθέως τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του. Και δεύτερος, να εξηγήσουν σε κάθε χώρα της ΕΕ ξεχωριστά την ανάγκη να καταπολεμηθούν τα κατασκοπικά δίκτυα της Ρωσίας, πιθανόν με την απέλαση μυστικών πρακτόρων που παρουσιάζονται ως διπλωμάτες, όπως έκανε η Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν. Τα προσχέδια του κοινού ανακοινωθέντος των Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη Τετάρτη δεν περιείχαν αρκετά σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας, και αντί να κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία για την επίθεση, ανέφεραν πως η Σύνοδος Κορυφής «εξετάζει με εξαιρετική σοβαρότητα» την εκτίμηση της Βρετανίας ότι για την επίθεση ευθύνεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Και τότε ανέλαβε δράση η ίδια η Τερέζα Μέι, που την Πέμπτη συνάντησε πρώτα τους ηγέτες των χωρών της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, που συμμερίζονται τις ανησυχίες του Λονδίνου για την πρακτική της Ρωσίας, και έπειτα τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, τους πιο ισχυρούς συμμάχους της στην ΕΕ όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν σε ένα «ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας».

Το ίδιο βράδυ, στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, η Μέι στην τοποθέτησή της ανέφερε πως η επίθεση στον πρώην κατάσκοπο ήταν μία επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες, ένα μήνυμα που συμμερίστηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Πολωνίας.

Ωστόσο, η Μέι συνάντησε αντίσταση από άλλους ηγέτες. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, «ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε πιο αμήχανος από όλους. Μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν επί μισή ώρα την Πέμπτη, συγχαίροντάς τον για την επανεκλογή του».

«Στη διάρκεια του δείπνου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αμφισβήτησε το κατά πόσον η σύνοδος κορυφής ήταν το κατάλληλο σώμα για να μπει σε μία ποινική διερεύνηση τέτοιου είδους. Αντιτάχθηκε στη σκλήρυνση της γλώσσας των συμπερασμάτων της συνόδου, και προειδοποίησε ότι η διακήρυξη της ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή, που να καθιστά αναπόφευκτες τις κυρώσεις», τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, που αναφέρει ότι αμφιβολίες είχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο διάλογος των ηγετών στο δείπνο διήρκεσε πάνω από δύο ώρες χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Σε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα φάνηκε ότι η Μέι, η Μέρκελ και ο Μακρόν είχαν συμφωνήσει από πριν την κοινή τους στρατηγική.

Στη συνέχεια, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε δύο παρεμβάσεις, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να αποφύγει να επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση εκεί που δείχνουν όλα τα στοιχεία, δηλαδή στο Κρεμλίνο. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως είχε επιτευχθεί συμφωνία: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο Σάλισμπερι και ότι δεν υπάρχει άλλη πιστευτή εξήγηση», ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενθουσιάστηκαν, αλλά και εξεπλάγησαν: Όχι μόνο το Λονδίνο είχε καταφέρει να πείσει τους ηγέτες των άλλων χωρών να υιοθετήσουν τις θέσεις του, αλλά πλέον η ΕΕ είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, προχωρώντας σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση: την ανάκληση του πρεσβευτή της ΕΕ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Το πρωί της Παρασκευής, πολλοί ηγέτες συζητούσαν ανοιχτά το πώς θα ευθυγραμμίσουν τα λόγια τους με πράξεις, που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και απελάσεις Ρώσων διπλωματών-κατασκόπων. Ο Τουσκ εκτίμησε ότι κάποιες χώρες ίσως ανακοινώσουν τη Δευτέρα τα επόμενα βήματά τους. «Δεν είναι το τέλος των ενεργειών μας», διεμήνυσε.