Κοτζιάς: Με έναν έντιμο συμβιβασμό θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές

Κοτζιάς: Με έναν έντιμο συμβιβασμό θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές

«Πιστεύω πάρα πολύ στο κοινό μας μέλλον, την κοινή συνεργασία μας που θα είναι προς όφελος των πολιτών μας και ολόκληρης της περιοχής»

Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές: αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είναι σε εξέλιξη, από κοινού με τον ομόλογό του, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

«Δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου», δήλωσε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, ενώ είπε ακόμη ότι πιστεύει πάρα πολύ στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής.

Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ακολουθήσουν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο λαών, τόνισε επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, φέρνοντας το παράδειγμα των χιλιάδων πολιτών από την ΠΓΔΜ που κάθε καλοκαίρι έρχονται για διακοπές στη χώρα μας.

«Πιστεύω πάρα πολύ στο κοινό μας μέλλον, την κοινή συνεργασία μας που θα είναι προς όφελος των πολιτών μας και ολόκληρης της περιοχής»,ανέφερε ο έλληνας πολιτικός. «Πιστεύω βαθιά πως αν μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα που δεν δημιουργήσαμε αλλά βρήκαμε, αυτό θα βοηθήσει τη φιλία ανάμεσα στους λαούς μας και την οικονομική μας συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα αλλά μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές τις λύσεις που είναι πολύ ακριβές» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς και σημείωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών, με την πρωτοβουλία των πρωθυπουργών τους, οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που θα βοηθούν τις χώρες τους μακροπρόθεσμα».

Έκανε λόγο για «έντιμο συμβιβασμό» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σε έναν έντιμο και όχι σάπιο συμβιβασμό θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, δεν θα υπάρξει κάνεις χαμένος. Ασφαλώς σε ένα συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στον νου σου ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά, πρέπει να πάρεις το κύριο για σένα και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλο».

«Πιστεύω πάρα πολύ στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, οι δυο λαοί είναι κοντά και το μέλλον πρέπει να τους φέρει ακόμα πιο κοντά» πρόσθεσε και επισήμανε πως «η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση και για να έχει την ανάπτυξη που όλοι θέλουμε χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλης της περιοχής».

Πριν τον κ. Κοτζιά τον λόγο είχε πάρει ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αναφέρθηκε στις «πολύ καλές συνομιλίες» που είχαν οι δύο υπουργοί, τόνισε πως «τέθηκαν όλα τα σημαντικά σημεία» και έκανε λόγο για πολύ ευαίσθητη ισορροπία. «Το θέμα διαρκεί πολλά χρόνια, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως υπάρχει επιθυμία να λυθεί το θέμα με τρόπο που θα ανοίξει τις πόρτες του μέλλοντος.

«Το πιο εύκολο είναι να μην αγγίζουμε θέματα που είναι πρόβλημα, αλλά αυτό δεν βοηθά» δήλωσε.