Προάγγελος εξελίξεων η επίσκεψη Κοτζιά στην ΠΓΔΜ

Προάγγελος εξελίξεων η επίσκεψη Κοτζιά στην ΠΓΔΜ

Αθήνα και Σκόπια έχουν ήδη ανταλλάξει τις γραπτές προτάσεις τους για το ζήτημα της ονομασίας

Εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δρομολογεί η διήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο και την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, στο πλαίσιο των εν εξελίξει συνομιλιών με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Η κινητικότητα τις τελευταίες μέρες είναι αυξημένη και από τις δύο πλευρές, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να επιβεβαιώνει την Τρίτη ότι το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια, ενώ, όπως πρόσθεσε, η χώρα του απάντησε και απέστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα συνεχιστεί στη Βιέννη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις 30 Μαρτίου.

Σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι τα Σκόπια παρέδωσαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, αλλά εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της "Μακεδονίας" και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ,ε αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σημείωσε: «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Απειλές κατά βουλευτών

Ωστόσο, το κλίμα στην Αθήνα είναι βαρύ, εν μέσω των απειλητικών επιστολών που έχουν σταλεί σε όσους βουλευτές ψηφίσουν τη σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης αποκάλυψε την ύπαρξη εξώδικου- διαμαρτυρίας από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις των Γιαννιτσών, του Καναδά, της Νοτίου Αφρικής και της Αυστραλίας προς μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπου αναφέρουν ότι σε αντίθετη περίπτωση από τα όσα οι ίδιες «αιτούνται», «οι βουλευτές διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και της άμεσης συνέργειας σε επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τα οποία επισείουν ποινή ισόβιων δεσμών και θανάτου αντιστοίχως».

Χθες, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, έδωσε στη δημοσιότητα απειλητική επιστολή κατά των Ελλήνων βουλευτών από το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών, στην οποία, εκτός των άλλων, κατηγορεί τους βουλευτές ότι «καταστρέφουν μέσω εσχάτης προδοσίας την εθνική ταυτότητα και τα κεκτημένα των προγόνων της Ελλάδος», ενώ τους προειδοποιεί ότι «θα αποτελέσουν εχθρούς του ελληνικού λαού αν με τη ψήφο τους παραχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας, όπως με το όνομα της Μακεδονίας».

«Είναι αδιανόητο να νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες βουλευτές απειλώντας τους με κρεμάλες ή θανάτους» δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, χαρακτηρίζοντας «γελοίες» τις κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας με αφορμή το Μακεδονικό και λέγοντας ότι «θα έπρεπε να έχει κινηθεί ήδη η εισαγγελία αυτεπαγγέλτως».