Αμανατίδης: Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί για τους δύο στρατιωτικούς

Αμανατίδης: Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί για τους δύο στρατιωτικούς

Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Τουρκίας

«Το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα» είπε σήμερα μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ο ίδιος σημείωσε, ότι «είμαστε εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας του εισαγγελέα και αναμένουμε να δούμε, τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν». Υποστήριξε δε, ότι η κυβέρνηση έχει ενιαία στάση στο θέμα και διαβεβαίωσε, ότι γίνονται όλες οι κινήσεις από πλευράς της, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα το συντομότερο δυνατό. Επεσήμανε πάντως, ότι όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις και τις αποφάσεις της άλλης πλευράς.

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε, ότι δεν θα τεθεί ζήτημα ανταλλαγής των 8 Τούρκων στρατιωτικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς από καμία πλευρά, ούτε έχει τεθεί, καθώς πρόκειται για θέματα άλλης τάξεως. Σχολιάζοντας την τουρκική επιθετικότητα, επεσήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει σταθερές συμμαχίες και αυτό την αναγκάζει να δημιουργεί τέτοια γεγονότα. Υποστήριξε δε, ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στα μάτια των συμμάχων μας».

Επιπλέον, χαρακτήρισε σημαντική την αυριανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων μετά και την μετονομασία. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί σήμερα τις προτάσεις-απαντήσεις της σκοπιανής πλευράς στην Αθήνα, στο σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να λυθούν τα ζητήματα.

Τέλος είπε, ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα έρθει στη Βουλή και όντας εθνικά χρήσιμη, θα υιοθετηθεί από όλους στη βουλή και την ελληνική κοινή γνώμη.