Τσίπρας: Όφελος 3 δισ. σε βάθος 20ετιας με τη διασύνδεση των Κυκλάδων

Τσίπρας: Όφελος 3 δισ. σε βάθος 20ετιας με τη διασύνδεση των Κυκλάδων

Χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας

Έργο με πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τις Κυκλάδες, αλλά και για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο εγκαινίασε σήμερα στη Σύρο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι με την ολοκλήρωση και των επόμενων φάσεων του έργου στα επόμενα 2 χρόνια, θα υπάρξει πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων, που υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. σε βάθος 20ετίας. Σημείωσε ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στους καταναλωτές, στις ΥΚΩ, καθώς το ενεργειακό κόστος μοιράζεται σε όλους τους κατοίκους της χώρας και άρα η εξοικονόμηση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά του συνόλου της χώρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα «εμβληματικό έργο στρατηγικής σημασίας, που εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια», επισημαίνοντας ότι γίνεται πράξη ένα όραμα δεκαετιών. «Με το έργο αυτό προκύπτουν πολλαπλά οφέλη και επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι, όπως η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «βασικός κορμός του έργου είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον τη Σύρο στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο. Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά. Έτσι, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα. Με την ένταξη και της Μυκόνου, το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται η παρούσα φάση του έργου».

«Το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προσεγγίσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση από τη χρέωση χρήσης του νέου συστήματος θα είναι πάρα πολύ μικρή κι έτσι, οι καταναλωτές όλης της χώρας θα δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμη, ότι «με την καλωδιακή σύνδεση πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, οι οποίες τροφοδοτούσαν μέχρι σήμερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γνωστόν λειτουργούσαν με πετρέλαιο».

Απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα, είπε ότι «το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, αφορά το αυξημένο κόστος που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο. Κόστος που μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την διακοπή της λειτουργίας των τριών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής, είναι το περιβαλλοντικό. Με την καλωδιακή διασύνδεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς. Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος. Η απεμπλοκή από τον κίνδυνο των black out, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική ανάπτυξη».

Κινητήριος δύναμη της οικονομίας και φέτος ο τουρισμός

Νωρίτερα, σε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Σύρου Γιώργο Μαραγκό, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και φέτος την κινητήριο δυναμη στην πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι τα ρεκόρ στον συγκεκριμένο κλάδο σπάνε χρόνο με τον χρόνο και ότι οι Κυκλάδες είναι η «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι οι Κυκλάδες δεν πρέπει να είναι μόνο τουρισμός και πως πρέπει παράλληλα να υπάρξει προσανατολισμός στην ενίσχυση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιών.

Επεσήμανε, ότι το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση για το Νότιο Αιγαίο, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, θα δώσει τη δυνατότητα να συζητηθούν πολυ συγκεκριμένα οι δυνατότητες και οι προοπτικές, καθώς όπως είπε «μόνο με την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική προοπτική για τη χώρα».

Οριστική λύση για τα ναυπηγεία Νερίου τους επόμενους 2-3 μήνες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Νεωρίου της Σύρου, δηλώνοντας πολύ ευτυχής που «μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες και μεγάλες δυσκολίες καταφέρνουμε να βρούμε λύση, να ξεμπλέξουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ένα ναυπηγείο με πολύ μεγάλη παράδοση, που χαρακτήριζε για δεκαετίες το νησί». Σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και δήλωσε πολύ αισιόδοξος, ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα ξεκινήσει πάλι η δουλειά, η ζωή, η παραγωγή, στα ναυπηγεία της Σύρου.

«Αυτό θα είναι ένα δείγμα χειροπιαστό, ότι πράγματι βγαίουμε από την κρίση» σημείωσε, εξηγώντας ότι δεν επαρκούν οι δείκτες -που είναι θετικοί- αλλα πρέπει να αποτυπώνονται και σε χειροπιαστά πράγματα στην ζωή των ανθρώπων. «Προχωράμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο δήμαρχος Σύρου καλωσόρισε τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε το έργο της διασύνδεσης ως έργο πνοής και είπε πως στη σύντομη συνάντηση που είχαν νωρίτερα, τού έξεθεσε μια σειρά από ζητήματα του νησιού, προτάσσοντας εκείνο της επαναλειτουργίας του ιστορικού ναυπηγείου το Νεωρίου. «Με τη συνδρομή σας οδεύει προς την επανεκκίνηση της λειτουργίας του», είπε ο δήμαρχος στον κ. Τσίπρα.