“Εκτός ελέγχου” η κατάσταση στη Φουκουσίμα

Σοβαρές ανησυχίες προκαλούν οι εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου διάφορα επεισόδια διαρροών ραδιενεργών παραγόντων συμβαίνουν διαρκώς.

Το πρωί της Παρασκευής εμφανίστηκε ατμός- για άγνωστο λόγο- πάνω από τον αντιδραστήρα αριθμός 3 του πυρηνικού σταθμού, στο κτίριο του οποίου είχε εν μέρει καταρρεύσει το Μάρτιο του 2011, εξαιτίας έκρηξης υδρογόνου.

Παράλληλα, στέλεχος της διαχειρίστριας Tepco δήλωσε ότι "το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό φέρεται  ότι ξεπερνάει όλες τις προβλέψεις και δεν είναι υπό έλεγχο".

Στις ανησυχίες έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση της εταιρείας ότι βρέθηκαν αυξημένες τιμές ενός ραδιενεργού ισότοπο του υδρογόνου.

Η ανώτατη επιτρεπόμενη ποσότητα για το στοιχείο τρίτιο είναι 64.000 μπεκερέλ/λίτρο και μέσα σε αποστραγγιστικό αγωγό, που καταλήγει στον Ειρηνικό Ωκεανό, εντοπίστηκαν 97.000 μπεκερέλ/λίτρο. 

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει επίσημη παραδοχή για κάτι τέτοιο, σχετικά με τα προβλήματα του σταθμού, ο οποίος είχε χτυπηθεί από τον σεισμό το Μάρτιο του 2011.

 Πριν λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα διαθέσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την αποκατάσταση της περιοχής.

Οι επικριτές του πάντως υποστηρίζουν πως τα λεγόμενά του σχετίζονταν περισσότερο με την προσπάθειά του να κερδίσει το Τόκιο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.