Η γέννηση ακόμη ενός διαδόχου αναστατώνει τη Βρετανία

Προτού καλά - καλά προλάβουν να ξεκουραστούν ρεπόρτερ και φωτογράφοι εκεί στη Βρετανία που "χτυπούσαν" υπερωρίες μέχρι να γεννηθεί ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, μια ακόμη γέννηση τους αναστατώνει και πάλι.

Μόνον που αυτή τη φορά, δεν θα μεγαλώσει η βασιλική φαμίλια αλλά το γιγάντιο θηλυκό πάντα του Ζωολογικού Κήπου του Εδιμβούργου της Σκωτίας θα αποκτήσει... απόγονο.

Το πρώτο μωρό του είδους που απειλείται με εξαφάνιση αναμένεται σε λίγες εβδομάδες.

Πριν από 4 μήνες, οι κτηνίατροι υπέβαλαν σε τεχνητή γονιμοποίηση, την Τιαν Τιαν, το θηλυκό πάντα του Κήπου. Οι αλλαγές στην συμπεριφορά του χαριτωμένου ζώου βάζει τους ειδικούς σε υποψίες ότι μάλλον εγκυμονεί. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Τιαν Τιαν έχει χάσει την όρεξή της, είναι κακοδιάθετη, έχει γίνει πιο "γκρινιάρα" και δεν είναι πια πολύ κοινωνική.

"Αυτό δείχνει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο", δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος για τα πάντα του Κήπου, Ίαν Βάλενταϊν, στο δίκτυο BBC Scotland, αναφερόμενος στις ορμονικές διαταραχές που δείχνει να παρουσιάζει η Τιαν Τιαν.

Οι αρχές του Ζωολογικού Κήπου επιφυλάσσονται ωστόσο ακόμη να εκφράσουν οποιαδήποτε βεβαιότητα όσον αφορά το ενδεχόμενο να είναι έγκυος η Τιαν Τιαν, καθώς ελλείψει ενός υπερηχογραφήματος, το οποίο κρίνεται επικίνδυνο για το γιγάντιο πάντα, όλοι θα βεβαιωθούν για την εγκυμοσύνη της μόνον μετά τον τοκετό, ο οποίος μπορεί να προκύψει ήδη από τα τέλη Αυγούστου.

"Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε αυτό το στάδιο αν η Τιαν Τιαν είναι έγκυος ή όχι, αν και έχουμε ενδείξεις που μας ενθαρρύνουν", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ζωολογικού Κήπου Κρις Γουέστ, σημειώνοντας ότι αν η Τιαν Τιαν είναι πράγματι έγκυος, το μωρό πάντα "μπορεί να γεννηθεί μεταξύ των τελών του Αυγούστου και των αρχών του Σεπτεμβρίου".

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο αυτό ως μια πολύ σημαντική είδηση, ενώ ορισμένοι έκαναν συγκρίσεις με την πρόσφατη τρέλα που είχε ξεσπάσει στην Βρετανία γύρω από την γέννηση του πρώτου παιδιού του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του, δούκισσας του Κέιμπριτζ, Κέιτ, στις 22 Ιουλίου στο Λονδίνο.