Η άνοδος της θερμοκρασίας θα μας κάνει πιο βίαιους

Θερμοκέφαλος... θερμό επεισόδιο...

Η ίδια μας η γλώσσα δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη βία και στη θερμότητα. Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να το επικυρώσει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όσο το θερμόμετρο παγκοσμίως ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής τόσο πιο βίαιες θα γίνονται οι κοινωνίες και οι άνθρωποι και τόσο πιο συχνοί οι πόλεμοι.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 15% της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς κατά προσώπων και επίσης σε αύξηση πάνω από 50% της μαζικής βίας (εμφύλιοι πόλεμοι κλπ) μεταξύ ομάδων του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές, έως το μέσον του αιώνα μας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science".

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ακόμα και μικρές μεταβολές στις θερμοκρασίες ή στις βροχοπτώσεις έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων, φόνων και βιασμών, καθώς και των πολέμων. Όπως τονίζουν, το μέλλον του πλανήτη μας προβλέπεται να είναι όλο και πιο βίαιο, εφόσον η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν και ανέλυσαν συγκριτικά 60 μελέτες από όλο τον κόσμο οι οποίες καλύπτουν μια ιστορία 12.000 ετών.