Το τραγούδι των παγόβουνων

Πώς άραγε ακούγεται ένα παγόβουνο την ώρα που σπάει; Περίπου όπως το παγάκι στο ποτήρι του καφέ, που το ακούμε να σπάει κάποια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Μόνο που ο συγκεκριμένος ήχος είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυρός. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, επιχείρησαν με τη βοήθεια ισχυρών μικροφώνων, τοποθετημένων για τη μελέτη υποβρύχιων ηφαιστείων κοντά στην Αλάσκα, να ηχογραφήσουν ένα παγόβουνο ενώ αυτό σπάει. (Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο στο τέλος του κειμένου)

Υπάρχουν ενδείξεις μάλιστα πως ο ήχος αυτός μπορεί υπό προϋποθέσεις να ακουστεί μέχρι τον Ισημερινό!

Η συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα, ανήκει στο ευρύ εκείνο πεδίο ερευνών που εξετάζουν κατά πόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει τα επίπεδα θορύβου στη θάλασσα.

Το εν λόγω παγόβουνο, εντοπίστηκε στη Θάλασσα Weddell και η ηχητική ενέργεια που απελευθερώθηκε σε μία μόλις ώρα, αντιστοιχεί στο θόρυβο που θα παρήγαγαν ταυτόχρονα 200 τάνκερ. Το παγόβουνο είχε διαστάσεις 25 επί 55 χιλιόμετρα κι παρήγαγε διαφόρων ειδών ήχους, ενώ κάποιοι από αυτούς βρίσκονται κάτω το κατώτατο όριο ακουστότητας για το ανθρώπινο αυτί. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oceanography.