Χάπι από δηλητήριο αράχνης αντί… Βιάγκρα

Το δηλητήριο της δηλητηριώδους αράχνης Phoneutria nigriventer, ή αλλιώς γνωστή και ως αράχνη της μπανάνας είναι γνωστό για τα θανατηφόρα συμπτώματα του: δύσπνοια, υπερβολική σιελόρροια, ρίγη και επώδυνη στύση.

Η παρενέργεια του πριαπισμού, όμως, ώθησε τους επιστήμονες να ερευνήσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν το δηλητήριο με θετικό τρόπο.

Μετά από μελέτες, Βραζιλιάνοι και Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν, αφαιρώντας την τοξίνη PnTx2-6 από το δηλητήριο, να την χορηγήσουν σε πειραματόζωα που παρουσίαζαν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας λόγω ηλικίας. Όπως διαπίστωσαν, η τοξίνη συνέβαλε στην απελευθέρωση ενός νιτρικού οξειδίου, το οποίο χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων ενισχύοντας έτσι την κυκλοφορία στα ανδρικά γεννητικά όργανα και κατ΄ επέκταση τη στύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες επισημαίνουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Σεξουαλική Ιατρική, ότι η τοξίνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα φαρμακευτικά σκευάσματα για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως το Viagra.