Βρέθηκε η “μπανιέρα του Θεού”

Σε δέος βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη μιας λίμνης ανοιχτά του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που ελάχιστα έχει επηρεαστεί από τις κλιματικές αλλαγές τα τελευταία 7000 χρόνια.

 Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας βρήκαν την ανέγγιχτη από τις ανθρώπινες δραστηριότητες λίμνη στο νησί North Stradbroke Island . Την χαρακτηρίζουν μάλιστα  "κλιματικό πρόσφυγα" και υποστηρίζουν πως τα νερά της έχουν την ίδια χημική σύνθεση και το σύστημα βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με αυτή που βρισκόταν πριν 7.500 χρόνια.

"Είναι η μπανιέρα του Θεού. Είναι όμορφη, απίστευτα όμορφη", δήλωσε ο Δρ. Cameron Barr, επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας ότι η "Γαλάζια Λίμνη" (φωτ), όπως ονομάστηκε, είναι τόσο καθαρή που φαίνεται ο βυθός της, εννιά μέτρα κάτω από την επιφάνεια των υδάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι η λίμνη έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα των χιλιετιών  οφείλεται στο γεγονός ότι τα νερά της ξηραίνονται σε έναν παρακείμενο βάλτο και αναπληρώνονται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κάθε 35 χρόνια.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι κάτι εντελώς ασήμαντο, όπως για παράδειγμα λίγο αντηλιακό στο σώμα ενός επισκέπτη, θα μπορούσε να αλλοιώσει τη χημεία της λίμνης.