Το πέρασμα του αστεροειδούς 1998 QE2

Απολύτως καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες σχετικά με τον αστεροειδή που θα πλησιάσει τη Γη την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αστεροειδής διαμέτρου 2,7 χιλιομέτρων θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας χωρίς να δημιουργεί κάποιο κίνδυνο. Το ουράνιο σώμα θα περάσει σε απόσταση 5,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη, ή περίπου 15 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης, ανακοίνωσε η NASA.

Ο αστεροειδής τον οποίο οι αστρονόμοι έχουν βαφτίσει 1998 QE2, θα πλησιάσει πιο κοντά στη Γη στις 31 Μαΐου στις 20:59 GMT (23:59 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη NASA και δεν θα περάσει ξανά τόσο κοντά από τη Γη για τους επόμενους δύο αιώνες.
 

Ο αστεροειδής 1998 QE2 ανακαλύφθηκε στις 19 Αυγούστου του 1998 από τους αστρονόμους του ερευνητικού προγράμματος των αστεροειδών στο Νέο Μεξικό και είναι περίπου εννέα φορές μεγαλύτερος από το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth II.

Ο δορυφόρος του αστεροειδή , με διάμετρο γύρω στα 600 μέτρα, ανακαλύφθηκε στις εικόνες των ραντάρ μόλις την περασμένη Τετάρτη. Τα ραντάρ αποκάλυψαν επίσης σκοτεινές περιοχές που υποδηλώνουν ότι η επιφάνεια του QE2 1998 είναι γεμάτη μεγάλες κοιλότητες. 

Στις 15 Φεβρουαρίου, ένας αστεροειδής διαμέτρου 45 μέτρων είχε περάσει σε απόσταση 27.000 χιλιομέτρων από τη Γη την ίδια ημέρα που ένας μετεωρίτης είχε διαλυθεί στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Ρωσία, τραυματίζοντας χίλια άτομα.