Ηλιακές καταιγίδες: Είναι επικίνδυνες για εμάς;

Σε αυτή την καταιγίδα ούτε... ομπρέλα δεν μπορεί να κρατήσει κανείς. Φέτος σύμφωνα με τους αστρονόμους θα κορυφωθεί ο 11ετής κύκλος δραστηριότητας του Ήλιου εξ ου και το τελευταίο διάστημα έχουμε δει (και θα δούμε και μερικές ακόμη) ηλιακές καταιγίδες να φτάνουν στον πλανήτη μας.

Τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες;

Οι ηλιακές καταιγίδες είναι εκρήξεις που σημειώνονται στον Ήλιο, γύρω από τις λεγόμενες ηλιακές κηλίδες, δηλαδή πιο ψυχρές περιοχές στην επιφάνεια του. Οι εκρήξεις αυτές εκτοξεύουν πλάσμα από το αστέρι του πλανήτη μας. Το πλάσμα παίρνει τη μορφή ενός μαστιγίου. Μόλις απελευθερωθεί από τον Ήλιο, ταξιδεύει στο διαστρικό διάστημα με ταχύτητες που αγγίζουν και τις 500.000 χλμ/ ώρα. Αυτές “χτυπούν” συχνά και τον πλανήτη μας υπό μορφήν φορτισμένων σωματιδίων.

Είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο;

Όχι. Οι ηλιακές καταιγίδες δεν είναι επικίνδυνες για τα πλάσματα που ζουν στη Γη γιατί τα προστατεύει η ασπίδα της γήινης ατμόσφαιρας.

Μπορούν να προκαλέσουν ζημιές;

Ναι. Στον άνθρωπο δεν κάνουν κακό. Στην ανθρώπινη τεχνολογία όμως ναι! Τα μαγνητικά κύματα σωματιδίων που προκαλούν οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν ακόμη και να καταστρέψουν δορυφόρους και να προκαλέσουν γενικό μπλακ άουτ σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Επίσης “βομβαρδίζουν” με υψηλές ποσότητες ακτινοβολίας τα αεροπλάνα.

Το θετικό είναι ότι οι ειδικοί έχουν τον τρόπο να δουν εγκαίρως τις ηλιακές αυτές καταιγίδες και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας προτού αυτές φτάσουν στη Γη μας.