Κατσαρίδα λάμπει στο σκοτάδι, μαϊμού με μπλε οπίσθια, σαρκοβόρο σφουγγάρι

Κατσαρίδα που λάμπει στο σκοτάδι σαν φωτεινή μπαμπούσκα,

μια μαϊμού με ανθρώπινα μάτια, ντροπαλή έκφραση και μπλε οπίσθια,

Ένας μεγάλο σαρκοφάγο σφουγγάρι σε σχήμα άρπας που ζει σε βάθος 3.400 μέτρων ...

Τελικά η φύση δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει!

Τη νέα λίστα με τα 10 σημαντικότερα είδη που ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη μας το 2012 δημοσιοποίησαν οι επιστήμονες.

Η επιλογή των κυριότερων νέων ειδών κάθε χρόνο έχει ως στόχο να διεγείρει το ενδιαφέρον του κοινού παγκοσμίως για την σημασία προστασίας της βιοποικιλότητας.

Η ανακοίνωση του "Top 10" συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του μεγάλου σουηδού βοτανολόγου Κάρολου Λιναίου, ο οποίος εγκαινίασε την σύγχρονη επιστημονική ταξινόμηση των ειδών τον 18ο αιώνα.

Εκτιμάται ότι μόνο το ένα πέμπτο των ειδών της Γης έχουν ανακαλυφθεί και “βαφτιστεί” με το επίσημο επιστημονικό όνομά τους. “Έχουμε μέχρι στιγμής ανακαλύψει μόνο γύρω στα δύο εκατομμύρια από τα περίπου 10 έως 12 εκατ. ζώντα είδη, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του μικροβιακού κόσμου”, δήλωσε ο ιδρυτής και διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ανακάλυψη των Ειδών, Κουέντιν Γουίλερ.

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν κατά μέσο όρο 18.000 νέα είδη κάθε χρόνο, όμως με δεδομένη την κρίση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως και το πόσα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση προτούν καν ανακαλυφθούν από τους ανθρώπους, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειές για τον εντοπισμό τους σε όλη τη Γη.