Και όμως: Και οι αρσενικές αράχνες τρώνε τις θηλυκές

Το ότι οι θηλυκές αράχνες σκοτώνουν και κανιβαλίζουν τις αρσενικές είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα έχει κατά καιρούς προκαλέσει ποικίλα σχόλια, αστεϊσμούς και παραλληλισμούς σε ανθρώπινο επίπεδο.

Το πιο γνωστό είδος όλων είναι η “μαύρη χήρα”, η αράχνη που κατασπαράσσει το αρσενικό αμέσως μετά τη γονιμοποίηση της. Αυτό έχει εξηγηθεί από τους επιστήμονες: ο κανιβαλισμός εξασφαλίζει στα θηλυκά τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά για να θρέψουν τα έμβρυα τους κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά σε περιόδους που η τροφή σπανίζει.

Όμως, οι επιστήμονες – προς αρκετά μεγάλη τους έκπληξη- διαπίστωσαν ότι σε κάποια είδη αράχνης και τα αρσενικά σκοτώνουν και κανιβαλίζουν τα θηλυκά. Όμως, για τα αρσενικά ποιος είναι ο λόγος να κάνουν κάτι τέτοιο; Η κυοφορία δεν αποτελεί “δικαιολογία”.

Δείτε εδώ: Η θανάσιμη σεξουαλική επίθεση μιας αρσενικής σε μια θηλυκή αράχνη

Όπως διαπίστωσαν οι μελετητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Behavioral Ecology and Sociobiology, οι αρσενικές αράχνες δεν ζευγαρώνουν πάντα με θηλυκές της ηλικίας τους. Ενώ οι πιο μεγαλόσωμες φαίνεται πως είναι οι πιο επιθετικές. Παρ' ότι συχνά τα αρσενικά παρουσιάζονται σαν αχόρταγες σεξουαλικές μηχανές που θέλουν να γονιμοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερα θηλυκά, τουλάχιστον στις αράχνες δεν είναι έτσι. Οι αρσενικές σκοτώνουν τις θηλυκές τις οποίες δεν θεωρούν καλές και άξιες ζευγαρώματος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανακάλυψη τους αυτή θα τους βοηθήσει να εξηγήσουν το σεξουαλικό κανιβαλισμό και σε άλλα είδη ζώων.