Μια άσβεστη φωτιά που καίει κρυμμένη πίσω από καταρράκτη

Μια αιώνα φλόγα που καίει στα σωθικά της Γης στη δυτική Νέα Υόρκη. Ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο που μάλιστα ξεκίνησε έτσι, χωρίς σχεδιασμό κάποια νύχτα...

Πρόκειται για μια από τις ολιγάριθμες “αιώνιες φλόγες” που καίνε στον κόσμο και που την θρέφει το φυσικό αέριο που αναβλύζει από τα έγκατα της Γης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, κάποια νύχτα πριν ίσως και από χιλιάδες χρόνια, κάποιοι ιθαγενείς άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν και να ψήσουν την τροφή τους. Και χωρίς να το γνωρίζουν πυροδότησαν ένα μοναδικό φαινόμενο. Γιατί το αέριο που καίει αυτή η φλόγα προκύπτει από μια διαδικασία που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά.

Κανονικά τέτοιου είδους φαινόμενα προκύπτουν όταν αέρια από αρχαιότατα, εξαιρετικά θερμά, υπόγεια κοιτάσματα βρίσκουν δίοδο προς την επιφάνεια. Οι θερμοκρασίες αγγίζουν το σημείο βρασμού του νερού, περί τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Όμως στην περίπτωση αυτή, το κοίτασμα είναι απλά “χλιαρό”, “σαν μια κούπα τσάι” εξηγούν οι μελετητές. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο δημιουργείται και με άλλους τρόπους από αυτούς που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.