Οι μαϊμούδες στη Γαλλία τρώνε διαφορετικά από τις αμερικάνικες

Οι πολιτισμικές συνήθειες δεν αποτελούν, ως φαίνεται, προνόμιο μόνο του ανθρώπινου είδους. Οι μαϊμούδες αναπτύσσουν κοινωνικοπολιτισμική συμπεριφορά ανάλογη της πόλης που μένουν.

Ερευνητές έδειξαν, εξετάζοντας μαϊμούδες του γένους Wild Vervet ότι τα δραστήρια αυτά ζώα έχουν διαφορετική συμπεριφορά ανά χώρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Science, για τις ανάγκες του πειράματος δημιουργήθηκαν χρωματιστά ποκ-κορν, ροζ και μπλε χρώματος.

Οι πρώτες μαϊμούδες που αφέθηκαν να επιλέξουν την τροφή τους, στράφηκαν προς το ροζ, το οποίο θεωρείται στον τόπο ζωής τους (Παρίσι) πιο ρομαντικό και αποδεκτό χρώμα.

Οι υπόλοιπες δεν ακολούθησαν τον όχλο και έκαναν η καθεμία ξεχωριστή επιλογή, ενώ, αντίθετα, θα πίστευε κανείς ότι θα ακολουθούσαν την ασφαλή επιλογή των πρώτων ζώων, τα οποία έδειχναν ευχαριστημένα με αυτά που έτρωγαν.

Πλην όμως, οι πίθηκοι από τις ΗΠΑ διάλεξαν το μπλε χρώμα.

"Η κουλτούρα είναι κάτι που λανθασμένα νομίζαμε ότι το είχαν μόνο οι άνθρωποι. Ο συγκερασμός γνώσης, ικανοτήτων και λήψης πληροφορίας είναι κάτι που κάνουν και τα ζώα", δήλωσε ο Κάρελ φαν Σάικ, Ελβετός εξελικτικός ανθρωπολόγος.