Πυροβολούν το πουλιά όταν ξαποσταίνουν

Φτάνουν εξαντλημένα από την υποσαχάρια Αφρική για να ξαποστάσουν στο Ιόνιο, πυροβολούνται όμως ανεξέλεγκτα από τους λαθροθήρες, που δεν λένε να εγκαταλείψουν το παράνομο σπορ στην περιοχή. Περισσότερα από 200.000 τρυγόνια -ο πιο δημοφιλής στόχος - πέφτουν νεκρά κάθε άνοιξη μαζί με ερωδιούς, συκοφάγους και σπάνια αρπακτικά.

Η καμπάνια "Το ταξίδι είναι ζωή" επιχειρεί να αναδείξει τους κινδύνους κατά τη μεταναστευτική περίοδο και εστιάζει στις τρεις κρισιμότερες περιοχές της Ευρώπης όπου η λαθροθηρία είναι έντονη κατά τη μετανάστευση: τα Ιόνια νησιά, τη νοτιοδυτική Σαρδηνία, τις επαρχίες της Καταλονίας, της Βαλένθια και της Αραγονίας.

Στην περιοχή του Ιουνίου, το παράνομο κυνήγι στη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου παραμένει δημοφιλές σε Ζάκυνθο, Στροφάδια, Κέρκυρα, Παξούς, Αντίπαξους και Οθωνούς. Το πρόβλημα εξάλλου παραμένει μεγάλο και στην Κύπρο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστευτικά πτηνά πωλούνται παράνομα κάθε χρόνο σε εστιατόρια.

Στην Ιταλία, περισσότερα από 300.000 πτηνά, ανάμεσά τους και είδη όπως το κοτσύφι, ο κοκκινολαίμης και άλλα μικρόπουλα, παγιδεύονται με θηλιές και πωλούνται σε τοπικά εστιατόρια για να σερβιριστούν ως τοπικό παραδοσιακό έδεσμα.

Στην Ισπανία, περίπου δυο εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά παγιδεύονται κάθε φθινόπωρο με ξόβεργες σε ειδικούς σταθμούς που ονομάζονται "παρανί". Και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι παράνομες, καθώς δεν λειτουργούν επιλεκτικά.