Στις… προσωπικές στιγμές του καρχαρία

Μετά την ταινία "Τα Σαγόνια του Καρχαρία", τα τρομερά κήτη γνώρισαν μεγάλη δημοφιλία. Όμως, υπάρχουν πολλά πράγματα που εξακολουθούμε να αγνοούμε για αυτά και κυρίως πράγματα που έχουν να κάνουν με τις συνήθειες τους στο ζευγάρωμα.

Οι τρομεροί Λευκοί Καρχαρίες φαίνεται πως δεν επιθυμούν να ζευγαρώνουν όπου κι όπου αλλά έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις όπως το νησί της Γουαδελούπης, ανοικτά των ακτών του Μεξικό.

Εντυπωσιακό είναι ότι παρά τις εκτεταμένες μελέτες πάνω στους καρχαρίες, ποτέ κανείς δεν έχει δει πώς ζευγαρώνουν πραγματικά αυτά τα θαλάσσια πλάσματα. Οι καρχαρίες γίνονται ακόμη πιο επιθετικοί σε περιόδους ζευγαρώματος και συνήθως "συναντιούνται" σε σκοτεινά και ψυχρά νερά.

Από τις μέχρι τώρα μελέτες φαίνεται πως φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία περίπου 15 ετών και ότι τα αρσενικά ξεχωρίζουν από το πτερύγιο που έχουν στο ύψος της κοιλιάς τους. Μάλιστα, το αρσενικό δαγκώνει το θηλυκό προκειμένου το δεύτερο να του επιτρέψει να ζευγαρώσει μαζί του.

Αν το θηλυκό μείνει έγκυος μεταναστεύει σε άλλες περιοχές, συνήθως πιο ρηχά νερά. Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Επειδή το μικρό μένει για αρκετά χρόνια εξαρτημένο από τη μητέρα του, συνήθως τα θηλυκά αργούν πολύ να ξαναζευγαρώσουν.