Όρκα που σκότωσε τρεις εκπαιδευτές “πρωταγωνιστεί” σε ντοκιμαντέρ

Το 2010 η εκπαιδεύτρια Dawn Brancheau χάνει τη ζωή της από τη φάλαινα Tilikum. Το βάρους 5 τόνων κήτος βούτηξε τη 40χρονη γυναίκα, την έσυρε κάτω από το νερό και την κράτησε εκεί μέχρι να πνιγεί, μπροστά στα έκπληκτα και τρομαγμένα μάτια του κοινού.

Η Tilikum δεν είναι το χαριτωμένο μεγαλόσωμο ζώο όπως παρουσιάζεται στις διάφορες παραστάσεις των ενυδρίων. Το 1991 είχε σκοτώσει μια νεαρή γυναίκα στο θαλάσσιο πάρκο Sealand στον Καναδά και το 1998, έναν άνδρα εκπαιδευτή στο SeaWorld.

Δεν είναι όμως και τέρας. Η ζωή της στην αιχμαλωσία δεν υπήρξε εύκολη. Το 1983 χωρίστηκε βίαια από την οικογένειά της στις θάλασσες της Ισλανδίας για να εκπαιδευτεί και να συμμετάσχει σε θεάματα και shows.

Όταν πολύ μικρή ακόμη μεταφέρθηκε στο θαλάσσιο πάρκο, τρομοκρατούνταν από άλλες, μεγαλύτερες όρκες που τις επιτίθεντο ενώ την κρατούσαν δεκατέσσερις ώρες ημερησίως σε μια μικρή, σκοτεινή δεξαμενή, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Τα τραύματα αυτά όξυναν τα άγρια ένστικτα του ζώου.

Μετά τον θάνατο της εκπαιδεύτριας στον Καναδά, οι φιλοζωικές οργανώσεις είχαν ζητήσει την απελευθέρωση της όρκας, κάτι που οι υπεύθυνοι του πάρκου αρνήθηκαν υποστηρίζοντας ότι η Tilikum δεν θα επιβίωνε πλέον ελεύθερη.

Τώρα, ένα ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο στο αμερικανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς με τον τίτλο Blackfish προσπαθεί να αναδείξει τη ζωή της Tilikum και μαζί με αυτή, τη δεινή κατάσταση στην οποία συχνά βρίσκονται τα ζώα που περνούν τη ζωή τους σε αιχμαλωσία.