Γη- Διάστημα όπως λέμε… Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Είτε... πεταχτείτε από εδώ στη Θεσσαλονίκη, είτε πάτε μια βόλτα μέχρι το διάστημα, θα σας πάρει τον ίδιο χρόνο: περίπου 6 ώρες!

Μια πτήση- εξπρές, την ταχύτερη μέχρι σήμερα, πραγματοποίησαν δυο Ρώσοι κοσμοναύτες κι ένας Αμερικανός αστροναύτης με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ: μέσα σε λιγότερο από 6 ώρες βρέθηκαν από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μέχρι σήμερα, η αντίστοιχη... διαδρομή χρειαζόταν κάτι παραπάνω από δυο μέρες για να γίνει.

Επιπλέον δυο ώρες είναι απαραίτητες για τις διαδικασίες πρόσδεσης, οι τρεις έγιναν θερμά δεκτοί από τους τρεις άλλους αστροναύτες και κοσμοναύτες που βρίσκονταν ήδη στον ISS, όπως έδειξαν εικόνες της ρωσικής τηλεόρασης.

Αυτό το τεράστιο κέρδος σε χρόνο κατέστη δυνατό χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις οι οποίες επιτρέπουν στο διαστημόπλοιο Σογιούζ να πραγματοποιεί, πριν προσδεθεί στο σταθμό, μόνο 4 τροχιές γύρω από τη Γη, αντί των 34 που χρειάζονταν ως τώρα.

Αυτή η πτήση "εξπρές" αποφασίσθηκε αφού η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία προς τον ISS τρία φορτηγά διαστημικά σκάφη Progress τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και το Φεβρουάριο με την ίδια επιταχυμένη διαδικασία.

Η NASA εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι οι αστροναύτες είναι υποχρεωμένοι να μένουν δεμένοι στο κάθισμά τους στη διάρκεια της πτήσης "εξπρές" και δεν μπορούν έτσι να ξεμουδιάσουν τα πόδια τους ή να μεταβούν στο κατοικήσιμο τμήμα του διαστημοπλοίου, όπως συνέβαινε πριν.