Μια σκέτη απογοήτευση έρχεται καταπάνω μας…

Μια σκέτη, σκοτεινή απογοήτευση έρχεται καταπάνω μας με ταχύτητες ιλιγγιώδεις. Όχι, αυτή τη φορά – παραδόξως- δεν μιλάμε για κάποιο οικονομικό Αρμαγεδδώνα από κάποιο σημείο της λεκάνης της Μεσογείου αλλά για τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα κομήτη ISON, o οποίος πλησιάζει συνεχώς τη Γη. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των αστρονόμων, ο κομήτης θα έκανε ένα εντυπωσιακό πέρασμα από τον πλανήτη μας φέτος το φθινόπωρο.

Όμως για όσους περίμεναν το θέαμα του αιώνα, μάλλον θα απογοητευτούν, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν πως δεν γίνεται ολοένα πιο φωτεινός, όπως θα έπρεπε.

Η φωτεινότητά του παραμένει στάσιμη εδώ και λίγους μήνες, με συνέπεια να εκφράζονται τώρα πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις ότι πιθανώς το… θέαμα αναβάλλεται. Οι αστρονόμοι έχουν ήδη ενδείξεις ότι ο πυρήνας του κομήτης δεν είναι “υγιής”, σύμφωνα με το Space.com.

Ο κομήτης ISON (επίσημα γνωστός ως C/2012 S1) ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 από ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους και σήμερα απέχει από τη Γη περίπου 621 εκατ. χιλιόμετρα.

Στις 28 Νοεμβρίου 2013 ο κομήτης θα πλησιάσει μόλις στα 1,2 εκατ. χλμ. από τον Ήλιο και παραμένει αβέβαιο τι θα συμβεί τότε, δηλαδή αν θα επιβιώσει και σε ποια κατάσταση από αυτό το πέρασμα κοντά στην καυτή ανάσα του άστρου μας, η θερμοκρασία της οποίας ξεπερνά τους 555.000 βαθμούς Κελσίου.

Ένας κομήτης που έχει καλή... συμπεριφορά, δηλαδή γίνεται όλο και λαμπρός όσο πλησιάζει τον Ήλιο, κατά τους επιστήμονες, είναι πιο πιθανό να επιζήσει σε σχέση με ένα κομήτη που αποκτά αυξημένη φωτεινότητα με πολύ αργό ρυθμό ή δεν λάμπει καθόλου.