Κόκκινο χαλί από… γαρίδες σε παραλία της Χιλής

Θα μπορούσε να είναι σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας-συνέβη όμως στη Χιλή. Τις προηγούμενες ημέρες, εκατομμύρια μικρές γαρίδες ξεβράστηκαν σε ακτή της νότιας Χιλής, καλύπτοντας μια έκταση μήκους τριών χιλιομέτρων.

Το ασυνήθιστο συμβάν έλαβε χώρα στην περιοχή Coronel, πεντακόσια περίπου χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγκο και αρχικά έγινε αντιληπτό ως κόκκινες μάζες κοντά στις ακτές. Την επόμενη μέρα κιόλας, ο τεράστιος όγκος των γαρίδων είχε ήδη βγει στην παραλία. Οι ντόπιοι ψαράδες δήλωσαν πως είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο, ενώ έχουν ήδη εντοπίσει εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό γαρίδων και μέσα στη θάλασσα -κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε επανάληψη του φαινομένου. Η αναζήτηση των αιτίων είναι το πρώτο μέλημα τόσο της αστυνομίας όσο και των κατοίκων. Οι επικρατέστερες και πιο εύλογες εξηγήσεις μέχρι στιγμής, είναι κάποια αλλαγή στην κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων ή η λειτουργία του τοπικού θερμοηλεκτρικού εργοστασίου που καίει άνθρακα και χρησιμοποιεί το θαλάσσιο νερό ως ψυκτικό μέσο.

Ωστόσο, οι έρευνες στρέφονται και σε άλλα στοιχεία τα οποία μπορεί να εξηγήσουν την ανωμαλία αυτή, όπως η θερμοκρασία του νερού, η ηλεκτρική του αγωγιμότητα, καθώς και το ποσοστό του σε οξυγόνο.