Αυτή είναι η εικόνα της εαρινής ισημερίας

Ήρθε λοιπόν εκείνη η μέρα του χρόνου. Ή μάλλον μια από τις δυο ημέρες του χρόνου... που ο Ήλιος θα βρεθεί στο... ακριβώς, η μέρα και η νύχτα θα ισορροπήσουν απόλυτα και θα έχουμε την εαρινή ισημερία.

Στις 7.02 ώρα EDT, δηλαδή 13.02 ώρα Ελλάδας ο Ήλιος βρισκόταν σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον Ισημερινό. Και βέβαια για το βόρειο ημισφαίριο ήταν η επίσημη πρώτη της Άνοιξης. Για το νότιο η πρώτη μέρα του φθινοπώρου αντιστοίχως.

Η πρώτη ημέρα της Άνοιξης, εν αντιθέσει με ότι πιστεύουμε δεν είναι σταθερή, πέφτει κάθε χρόνο από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου και μάλιστα διαφορετική ώρα κάθε χρόνο.

Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους: η πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της δεν συμπίπτει ακριβώς με το ημερολογιακό έτος των 365 ημερών όπως το ορίζουμε. Για την ακρίβεια διαρκεί 365 και 1/4 μέρες, γι' αυτό και τα δίσεκτα έτη κάθε 4 χρόνια. Επίσης, η περιστροφή της Γης γίνεται σε ελαφρώς ελλειπτική πορεία και αυτό σε συνδυασμό με τις βαρυτικές δυνάμεις που ασκούν στη Γη άλλοι πλανήτες, παράγοντες που αλλάζουν τον προσανατολισμό της Γης εν σχέσει προς τον Ήλιο χρόνο με το χρόνο.