Οι πολικές αρκούδες… σκουραίνουν λόγω κλίματος

Καφέ γίνονται οι ολόλευκες πολικές αρκούδες. Και αυτό όχι από... το κακό τους αλλά λόγω κλιματικής αλλαγής. Όπως δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics, το κλίμα επηρεάζει το χρώμα των αρκούδων.

Σήμερα, στον Αρκτικό κύκλο στην Αλάσκα ζουν καφέ αρκούδες που αν και δεν έχουν το γνωστό λευκό χρώμα, το DNA τους δείχνει ότι είναι πολικές αρκούδες.

Τα δυο είδη – οι λευκές και οι καφέ- αρκούδες ζευγαρώνουν κανονικά τόσο ελεύθερες στη φύση, όσο και σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν μια ομάδα καφέ αρκούδων στα νησιά Admiralty, Baranof και Chichagof (ABC), νοτιοανατολικά της Αλάσκα.

Όπως διαπίστωσαν, ο πληθυσμός των καφέ πολικών αρκούδων είναι απόγονοι πολικών αρκούδων που ζευγάρωσαν με καφέ αρκούδες από την ενδοχώρα της Αλάσκα, οι οποίες ταξίδεψαν στην περιοχή μετά την εποχή των παγετώνων. Όταν έλιωσαν οι πάγοι μετά την εποχή των παγετώνων, οι αρκούδες αυτές αποκόπηκαν από τις υπόλοιπες αρκούδες του είδους τους.

Όσο το κλίμα γινόταν θερμότερο, οι καφέ αρκούδες άρχισαν να κολυμπούν από την ενδοχώρα της Αλάσκα στα αποκομμένα νησιά και δημιούργησαν νέους πληθυσμούς.

Εκεί συνάντησαν τις αποκλεισμένες στους πάγους του Αρκτικού πολικές αρκούδες και ζευγάρωσαν μαζί τους.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το ίδιο φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής.