Τρώνε τα δάση της Κίνας με… τσόπστικς

Τα τσόπστικς τα παραδοσιακά και – κατά πολλούς- άβολα ξυλάκια τα οποία χρησιμοποιούν στην Ασία και κυρίως την Κίνα αντί μαχαιροπίρουνου, είναι η αιτία που αφανίζει τα δάση της Κίνας.

Τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια τέτοια ζευγάρια ξυλάκια παράγονται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Κινέζο βουλευτή Bo Guangxin, τα τελευταία χρόνια η ζήτηση εκτοξεύτηκε αυξανόμενη κατά 30 δισεκατομμύρια ζεύγη. Έτσι σχεδόν 20 εκατομμύρια δέντρα ηλικίας 20 ετών κόβονται κάθε χρόνο προκειμένου να κατασκευαστούν τα ξυλάκια αυτά.

Λόγω της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής, το Πεκίνο προωθεί την αλλαγή ενός εθίμου που κρατά αιώνες στην Κίνα: την αντικατάσταση των τσόπστικς με κλασικά μαχαιροπίρουνα.

“Πρέπει να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να έχουν τα δικά τους σερβίτσια”, τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής.

Το 45% των τσόπστικς φτιάχνεται από δέντρα της οικογένειας Cottonwood, έλατα και θάμνους, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από μπαμπού.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα απόβλητα ξύλου, η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής και εισαγωγέας ξυλείας παγκοσμίως, επέβαλε το 2006 φόρο 5% στα ξύλινα τσόπστικ και στα ξύλινα πατώματα.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Environmental Investigation Agency, με έδρα το Λονδίνο, η ζήτηση της Κίνας για εισαγόμενο ξύλο τριπλασιάστηκε από το 2000 και το 2011 έφτασε τα 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.