Φάλαινα πέθανε γιατί κατάπιε ολόκληρο θερμοκήπιο

Τα πλαστικά από ένα ολόκληρο θερμοκήπιο είχε καταπιεί μια φάλαινα με αποτέλεσμα να πεθάνει. Το θαλάσσιο κήτος ξεβράστηκε στις ακτές της νότιας Ισπανίας.

Έκπληκτοι οι ειδικοί που έκαναν νεκροτομή στο ζώο ανακάλυψαν ότι μέσα στο στομάχι της φάλαινας υπήρχαν 59 διαφορετικά κομμάτια πλαστικού. Τα περισσότερα ήταν χοντρά διάφανα φύλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή θερμοκηπίων στη νότια Αλμερία και τη Γρανάδα.

Εκτός από τα πλαστικά, το κήτος είχε καταπιεί μια κρεμάστρα, ένα στρώμα, πλαστικές σακούλες, εννιά μέτρα σχοινί, δυο γλάστρες, ένα ψεκαστήρα και δυο σωλήνες. Συνολικά το βάρος των σκουπιδιών άγγιζε τα 17 κιλά.

Η φάλαινα ζύγιζε 4,5 τόνους και είχε μήκος 10 μέτρα.

Σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Πάρκου Doñana στην Ανδαλουσία, τα πλαστικά απόβλητα έφραξαν το στομάχι της φάλαινας, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Τα σκουπίδια αυτά πετούν συνήθως οι αγρότες από τα θερμοκήπια στη θάλασσα. Κάθε χρόνο, τα θερμοκήπια της Αλμερίας παράγουν 2,4 τόνους πλαστικού ανά στρέμμα γης. Συνολικά στην Αλμερία, μια από τις περιοχές με τα περισσότερα θερμοκήπια στην Ευρώπη, υπάρχουν περί τα 40.000 στρέμματα θερμοκηπίων.