Το μάτι της Ευρώπης στο διάστημα… τυφλώνεται

Είναι το μάτι της Ευρώπης στο διάστημα και μέσω αυτού σε ολόκληρο το Σύμπαν. Όμως, οσονούπω το μάτι αυτό θα... τυφλωθεί.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) πολύ σύντομα πρόκειται να χάσει το Herschel ένα από τα σημαντικότερα τηλεσκόπια που διαθέτει για την έρευνα του διαστήματος.

Από το 2009 το αξίας πολλών δισεκατομμυρίων τηλεσκόπιο έχει παράσχει ανεκτίμητες πληροφορίες για τη γέννηση των αστέρων, των πλανητών και την εξέλιξη των γαλαξιών.

Προκειμένου να αντέχει στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος όμως, το Herschel, διαθέτει ειδικούς ανιχνευτές οι οποίοι θα πρέπει να διατηρούνται σε απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες για να μη λιώνουν από τις ακτινοβολίες. Όμως ο ειδικός ψυχραντής με ήλιο με τον οποίο είναι εξοπλισμένο το τηλεσκόπιο ξεμένει από καύσιμα εντός των επόμενων εβδομάδων. Και μόλις καούν και οι τελευταίοι τόνοι ηλίου, το τηλεσκόπιο θα... τυφλωθεί από την ακτινοβολία.

Βέβαια, οι επιστήμονες γνώριζαν από την αρχή ποιο θα ήταν το τέλος του τηλεσκοπίου. Οι πληροφορίες όμως που τους παρείχε ήταν πέραν πάσης προσδοκίας και τώρα δίνουν μάχη με το χρόνο να συλλέξουν όσο περισσότερα δεδομένα μπορούν.

Ένα... who is who του ματιού της Ευρώπης στο διάστημα

  • Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε πριν από 4 χρόνια και τέθηκε σε τροχιά σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.
  • Διαθέτει ένα κάτοπτρο 3,5 μέτρων, το μεγαλύτερο μονοκόμματο κάτοπτρο που δημιουργήθηκε ποτέ και τρία όργανα που αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
  • Το Herschel μελέτησε από πολύ κοντά τα σύννεφα των αερίων και της σκόνης που συνενώνονται γεννώντας νέα άστρα. Το διεισδυτικό του... βλέμμα επέτρεψε στους αστρονόμους να μελετήσουν την εξέλιξη των γαλαξιών στη διάρκεια του χρόνου.
  • Λόγω των εξαιρετικά ευαίσθητων οργάνων που διαθέτει, μέσα στο τηλεσκόπιο επικρατούν θερμοκρασίες -273° Κελσίου.
  • Είναι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια που κατασκευάστηκαν ποτέ.
  • Πήρε το όνομα του από τον αστρονόμο William Herschel ο οποίος ανακάλυψε την υπέρυθρη ακτινοβολία μελετώντας τον Ήλιο το 1800.
  • Όταν εκτοξεύτηκε, το “φόρτωσαν” με 2.000 λίτρα ηλίου.