Οι εκρήξεις των ηφαιστείων φρέναραν την κλιματική αλλαγή

Σοβαρότατο πρόβλημα η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά να κι ένα καλό νέο: η Γη δεν υπερθερμάνθηκε τόσο, όσο θα περίμεναν οι επιστήμονες κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα (2000-2010).

Γιατί;

Λόγω των εκρήξεων ηφαιστείων, όπως υποστηρίζει ερευνητική ομάδα του University of Colorado Boulder. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991 εξέπεμψε εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, οι οποίοι προκάλεσαν ψύξη της Γης για αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τα ηφαίστεια, αφού αφενός μεν οι εκπομπές τους αυξομειώνονται, ενώ οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται σταθερά, και επιπλέον δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια το πόσο συχνά εκρήγνυνται.

Άφεση αμαρτιών στις αναδυόμενες οικονομίες

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι δυο μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, που θεωρούνται και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως: Κίνα και Ινδία, δεν είναι τελικά τόσο ένοχοι.

Κι αυτό, διότι οι δύο ασιατικοί γίγαντες αύξησαν τις εκπομπές διοξειδίου του θείου κατά 60% κατά την περίοδο 2000-2010 λόγω της καύσης άνθρακα, υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Ράιαν Νίλι.

Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου από την επιφάνεια της Γης ανεβαίνουν 20 έως 35 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, σε στρώματα αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα, όπου συντελούνται χημικές διεργασίες, που δημιουργούν θειικό οξύ και σωματίδια νερού, τα οποία αντανακλούν το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα, ψύχοντας έτσι τον πλανήτη.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, παλαιότερα δεδομένα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στα αερολύματα της στρατόσφαιρας από το 2000 και εντεύθεν έχουν αντισταθμίσει το 25% της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.