“Τα μεταλλεία βλάπτουν σοβαρά τη Χαλκιδική”

“Καταστροφική” χαρακτηρίζουν την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική εννέα πανεπιστημιακοί καθηγητές, ο οποίοι συνέστησαν ειδική επιτροπή επιστημόνων που συγκρότησε η γενική συνέλευση της Γεωπονικής Σχολής, προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή είναι βλαπτική για την υγεία των κατοίκων ή όχι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, η συγκεκριμένη επιτροπή αφού μελέτησε το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης των μεταλλείων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αναμένεται να επιφέρει μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο αγροτικό και φυσικό περιβάλλον. Όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα των επιστημόνων, η περιοχή θα μετατραπεί από αγροτική που είναι σήμερα, σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας.

Οι επιστήμονες κροόυν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι “η ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων, του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών θα καλύψει πολύ μεγάλες εκτάσεις σε περιοχές που απέχουν μεγάλες αποστάσεις από τη περιοχή της μεταλλευτικής δραστηριότητας”