Ανακαλύφθηκε και τρίτη ζώνη ακτινοβολίας γύρω από τη Γη

Μια νέα εκπληκτική ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες της NASA, η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε "εκεί έξω", ακόμα  και σε  περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα προς τον πλανήτη μας.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν από δορυφόρους άλλη μια ζώνη ακτινοβολίας της Γης, εκτός από τις δύο γνωστές ζώνες Van Allen . Η τρίτη ζώνη ακτινοβολίας ανακαλύφθηκε ανάμεσα στις δύο άλλες ήδη γνωστές ζώνες υψηλής ακτινοβολίας, που βρίσκονται σε ύψος μερικών χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Οι ειδικοί της NASA υπολογίζουν να πάρουν νέες πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση των ροών σωματιδίων, την επίδραση της ηλιακής δραστηριότητας στο επίπεδο ραδιενέργειας στο περίγειο χώρο, καθώς επίσης και τον κίνδυνο αυτών των φαινομένων για την ζωή και τη δράση του ανθρώπου.

Οι ζώνες Βαν Άλεν είναι θανατηφόρες και αποτελούνται από σωματίδια με μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο που φέρονται να παγιδεύτηκαν από το γήινο μαγνητικό πεδίο. Η κάθε ζώνη έχει το σχήμα ενός πελώριου δακτυλιδιού και που η μία βρίσκεται στο εσωτερικό της άλλης.

Το δε ισχυρότερο τμήμα της εσωτερικής ζώνης βρίσκεται γύρω στα 3.200 χλμ. από το έδαφος. Η προέλευσή της πιθανολογείται ότι οφείλεται στην ακτινοβολιακή ή ακτιενεργό δράση του Ήλιου, ενώ η ύπαρξη της εξωτερικής ζώνης κρίνεται πως έχει ηλιακή και κοσμική καταγωγή.

Η ισχυρότερη περιοχή της δεύτερης βρίσκεται γύρω στα 16.000 χλμ. πάνω από τον Ισημερινό της Γης.

Αμέσως μόλις η ανθρωπότητα  να εξερευνά το διάστημα, μία από τις πλέον σημαντικές πληροφορίες που μετέδωσαν το 1958 οι πρώτοι τεχνητοί δορυφόροι ήταν η ύπαρξη των ζωνών ακτινοβολίας Van Allen.