Το ζωντανό-νεκρό φυτό

Υπάρχει ένα φυτό που ζει για χρόνια χωρίς νερό και ξεγελά με την ξερή “νεκρή” εμφάνιση του. Ανήκει στην οικογένεια Selaginella lepidophylla και είναι γνωστό  με τις ονομασίες “Ρόδο της Ιεριχούς”, “Φυτό της Νεκρανάστασης” ή “Ρόδο της Παναγίας” καθώς λέγεται ότι την συνόδευε την Παρθένο Μαρία  στο ταξίδι της στην Αίγυπτο και “άνοιγε” μόνο για χάρη της.

Το "Ρόδο της Ιεριχούς" προέρχεται από την έρημο του Ισραήλ και της Ιορδανίας και φημίζεται γιατί αντέχει σε δύσκολες συνθήκες και, μάλιστα, δεν "πεθαίνει" ποτέ.

Το παράδοξο με αυτό είναι ότι μπορεί να επιβιώνει για χρόνια σε ξερή κατάσταση ενώ μπορεί να "ξαναζωντανέψει" μόλις βραχεί, έστω και με καυτό νερό!

Όταν οι συνθήκες για να ευδοκιμήσει δεν είναι οι κατάλληλες (δηλαδή υπάρχει ξηρασία στο φυσικό του περιβάλλον) μαζεύει τις ρίζες του και τα κλαδιά του και γίνεται μια ξερή καφετιά μπάλα που αφήνεται στον άνεμο.

Μόλις βρεθεί σε υγρασία "μεταμορφώνεται" σε ένα καταπράσινο εντυπωσιακό φυτό που διατηρείται για αρκετό χρόνο και μπορεί ακόμη και να ανθίζει, ενώ ο κύκλος αυτός της ζωής του επαναλαμβάνεται για χρόνια…