Υπάρχει ζωή στην… Ευρώπη;

Στην Ευρώπη, έναν από τους δορυφόρους του πλανήτη Δία, στρέφονται οι αστρονόμοι στην αναζήτησή τους για εξωγήινες μορφές ζωής, καθώς θεωρούν ότι το κλίμα εκεί είναι πιο ευνοϊκό από αυτό του Άρη, που θυμίζει έρημο.

“Η Ευρώπη είναι το πιο πιθανό μέρος στο ηλιακό μας σύστημα πέρα από τη Γη για να αναπτυχθεί ζωή”, αναφέρει ο επιστήμονας της NASA Ρόμπερτ Παπαλάρντο, και εξηγεί: “Η Ευρώπη είναι το πιο πολλά υποσχόμενο μέρος σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ζωής, λόγω του σχετικά λεπτού στρώματος πάγου της και του ωκεανού που διαθέτει”.

Τονίζει, μάλιστα, πως κατά τη γνώμη του είναι πιθανό να υπήρχε ζωή στον Άρη πριν από κάποια δισεκατομμύρια χρόνια, όμως στην Ευρώπη είναι πιθανό να υπάρχει σήμερα ζωή.

Στα σχέδια της NASA βρίσκεται μία αποστολή ονόματι Clipper, με στόχο να εξερευνήσει την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το διαστημικό σκάφος Clipper θα μπορούσε να εκτοξευθεί από τη Γη το 2021 και να φτάσει στην Ευρώπη μετά από τρία με έξι χρόνια (όταν θα έφτανε στον Άρη σε περίπου έξι μήνες).

Ωστόσο, στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού της NASA, έχει ανακοινωθεί ότι δε θα υπάρξει σύντομα χρηματοδότηση της αποστολής, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 2 δισ. δολάρια.