Για διατροφική κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προειδοποιεί ο ΟΗΕ

 Η πολιτική και στρατιωτική αναταραχή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μπορεί να πυροδοτήσει μια διατροφική κρίση, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Οι τιμές στις τοπικές αγορές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη την ώρα που το εμπόριο έχει διακοπεί σε περιοχές της χώρας τις οποίες ελέγχει ένας συνασπισμός των ανταρτών από τον Δεκέμβριο, επισημαίνει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά περίπου 800.000 ανθρώπους.

Τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί λόγω των εκτεταμένων λεηλασιών και η έλλειψη ασφάλειας δεν επιτρέπει στους αγρότες να εργαστούν στα χωράφια τους, σύμφωνα με το WFP.

Από το Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν μεταβεί στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες αυτούς δηλώνουν ότι ένοπλοι άνδρες λεηλάτησαν τα σπίτια και τα καταστήματά τους και ότι είχαν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNHCR Σίμπλις Κπάντζι στην Κινσάσα.

Οι αντάρτες του συνασπισμού Σελέκα εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης το Δεκέμβριο και πήραν τον έλεγχο διαφόρων πόλεων προτού αρχίσουν να προελαύνουν προς την πρωτεύουσα Μπανγκί.

Στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, οι αντάρτες και η κυβέρνηση σχημάτισαν κυβέρνηση ενότητας μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας στην Γκαμπόν. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει ασταθής στη χώρα.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μια χώρα που διαθέτει ορυκτό πλούτο --χρυσό, διαμάντια, ουράνιο κ.ά.-- αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των δέκα πιο φτωχών χωρών στην Αφρική.