Και οι πίθηκοι προσπαθούν να καλύψουν τις απιστίες τους…

Οι πίθηκοι είναι ως γνωστόν οι στενότεροι συγγενείς μας στο ζωικό βασίλειο. Όπως φαίνεται σόι πάει το βασίλειο και... στην απιστία! Γιατί όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες και οι μπαμπουίνοι απατούν και μάλιστα προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν κρυφή την απιστία τους.

Οι πίθηκοι αυτοί ζουν σε αγέλες που αποτελούνται από περίπου 10 θηλυκά, κάποια λιγότερο ισχυρά αρσενικά και το κυρίαρχο αρσενικό, το λεγόμενο A-male. Το κυρίαρχο αρσενικό διατηρεί την αποκλειστική εξουσία να ζευγαρώνει με τα θηλυκά. Όμως, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, περίπου το 17% των μικρών που γεννούν οι θηλυκές δεν είναι παιδιά του Α-αρσενικού...

Οι ερευνητές μελέτησαν τους μπαμπουίνους στο Εθνικό Πάρκο Σιμιέν της Αιθιοπίας το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου του 2009 και Δεκεμβρίου του 2011. Κατέγραψαν 939 συνευρέσεις θηλυκών με το κυρίαρχο αρσενικό και άλλες 93 συνευρέσεις θηλυκών όχι όμως με το κυρίαρχο αλλά με κάποιο από τα υπόλοιπα αρσενικά.

Διαπίστωσαν δε, ότι ήταν πιο πιθανό να γίνει η... παράνομη συνεύρεση όταν το αρσενικό ήταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα παράνομα ζευγάρια δεν έκαναν καθόλου θόρυβο κατά την ώρα της ερωτικής πράξης. Απεναντίας, όταν τα θηλυκά συνευρίσκονταν με το κυρίαρχο αρσενικό δεν έλειπαν οι... ηχηρές εκδηλώσεις.

Όταν όμως το κυρίαρχο αρσενικό έπιανε στα πράσα το παράνομο ζευγάρι, το αρσενικό που παρέβλεψε την εξουσία του τιμωρούνταν αυστηρά. Κάτι που όμως δεν φαίνεται να πτοούσε τους παράνομους εραστές που μετά από λίγες μέρες επανέρχονταν στην... ενεργό δράση.

Τα ευρήματα αυτά – όπως ελπίζουν οι επιστήμονες- θα ρίξουν φως στο πώς η εξέλιξη των ειδών ακολουθήθηκε από την εξέλιξη της απιστίας, του... εγκλήματος και της τιμωρίας.