Όταν οι θηρευτές γίνονται… θηράματα

Διχασμό στην κοινή γνώμη προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της Σουηδίας να επιτρέψει και πάλι το κυνήγι των λύκων. Μέχρι το 1960, το κράτος έδινε βραβείο σε όποιον κυνηγό σκότωνε λύκο. Κατόπιν, και για 46 χρόνια, το κυνήγι των λύκων απαγορεύτηκε πλήρως. Το 2010 και καθώς ο πληθυσμός τους είχε ξεπεράσει τις αρκετές εκατοντάδες, οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν την ελεγχόμενη θήρα λύκων. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι στη χώρα ζουν 270 λύκοι.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παραπονιούνται για τις συχνές επιθέσεις λύκων στα κοπάδια και τα ζώα τους. Μάλιστα έχει θεσπιστεί ειδικό κονδύλι για την αποζημίωση όσων χάνουν ζωντανά από λύκους.

Σύμφωνα με ενώσεις κτηνοτρόφων οι λύκοι τρώνε περίπου 300 πρόβατα το χρόνο από ένα συνολικό πληθυσμό 800.000 αιγοπροβάτων που εκτρέφουν Σουηδοί κτηνοτρόφοι. Ενώ προκαλούν το φόβο και στους κυνηγούς αφού πολύ συχνά κατασπαράζουν τα κυνηγόσκυλα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους κυνηγούς να σκοτώνουν έως και 16 λύκους σε ορισμένες περιοχές κάθε κυνηγετική περίοδο.

Οι λύκοι δεν θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση. Παλαιότερα υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί του άγριου ζώου σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο πια σε πολλές περιοχές, καθώς έχει καταστραφεί το φυσικό τους περιβάλλον, ο πληθυσμός τους μειώνεται ανησυχητικά.