Το μυστηριώδες θαλάσσιο πλάσμα που… πετάει

Εκατοντάδες αναφορές ανθρώπων που έκαναν λόγο για ένα μυστηριώδες ιπτάμενο θαλάσσιο πλάσμα επιβεβαιώνονται. Οι επιστήμονες βρήκαν τι είναι τελικά αυτό το περίεργο πλάσμα που πολλοί άνθρωποι έχουν δει να πετά πάνω από την επιφάνεια των ωκεανών και έχουν περιγράψει ως “ιπτάμενο καλαμάρι”.

Πρόκειται λοιπόν πράγματι για ένα μαλάκιο της θάλασσας, το οποίο χρησιμοποιεί τον εξής μηχανισμό: εκτοξεύει μεγάλη πίεση νερό το οποίο έχει ρουφήξει μέσα στο σώμα του. Η πίεση αυτή του δίνει ώθηση. Στη συνέχεια ανοίγει τα πτερύγια του τα οποία λειτουργούν σαν φτερά και έτσι και με τη βοήθεια του αέρα μπορεί να πετάει! Μάλιστα μπορεί να πετάξει με ταχύτητες 11 μέτρων το δευτερόλεπτο. Δηλαδή είναι ταχύτερο και από τον άσο του σπριντ, Γουσέιν Μπολτ, ο οποίος έκανε ρεκόρ 10,3 μέτρων το δευτερόλεπτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Όπως διαπίστωσε η επιστήμονας Kouta Muramatsu του Hokkaido University, τα ιπτάμενα αυτά καλαμάρια μπορούν να εκτοξευτούν σε ύψος έως και 30 μέτρων και να ταξιδεύουν στον αέρα για περίπου 3 δευτερόλεπτα τη φορά.