Οι επιστήμονες βρήκαν πότε ακριβώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι

Πριν από ακριβώς 66.038.000 χρόνια εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι σύμφωνα με τους επιστήμονες! Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε το πότε εξαφανίστηκαν οι γιγαντόσωμοι αυτοί προϊστορικοί κάτοικοι του πλανήτη μας κατά προσέγγιση.

Όμως, η εξαφάνιση των δεινοσαύρων αποτελεί ένα από τα... ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης. Πότε εξαφανίστηκαν; Γιατί; Και -κυρίως- θα μπορούσε με αντίστοιχο τρόπο να εξαφανιστεί και το ανθρώπινο είδος;

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γκλασκώβης και κατέληξαν στην ακριβή ημερομηνία εξαφάνισης τους (εντάξει, με προσέγγιση ± 11.000 ετών αλλά τι είναι 11.000 χρόνια μπροστά στα εκατομμύρια έτη ζωής της Γης και των δεινοσαύρων;). Επιβεβαίωσαν δε, από εξέταση γεωλογικών δειγμάτων, ότι οι τεράστιες αυτές σαύρες εξαφανίστηκαν όταν ένας αστεροειδής συνετρίβη στη Γη μας.

Η θεωρία περί αστεροειδούς αν και υπήρχε από το 1980, είχε αμφισβητηθεί καθώς ειδικοί έλεγαν ότι μπορεί να συνέβη ακόμη και 300.000 χρόνια μετά την εξαφάνιση.

Πιθανότερο σημείο πρόσκρουσης του αστεροειδή θεωρείται η περιοχή της Καραϊβικής ανοικτά της ακτής Γιουκατάν στο Μεξικό, όπου υπάρχει ένας κρατήρας διαμέτρου 180 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων, το διαστημικό σώμα που προσέκρουσε στον πλανήτη μας είχε διάμετρο άνω των 10 χιλιομέτρων.