Λύθηκε το μυστήριο των περιστεριών στο δικό τους “Τρίγωνο των Βερμούδων”

Εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, όλα τα περιστέρια που περνούσαν από το δικό τους "Τρίγωνο των Βερμούδων" εξαφανίζονταν. Ένας επιστήμονας αποφάσισε να μελετήσει το φαινόμενο - μυστήριο.

Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, ένας ορνιθολόγος στο Τζέρσεϊ Χιλ, απελευθέρωνε περιστέρια. Το ίδιο πείραμα γινόταν και από άλλες περιοχές. Όλα τα πτηνά κατάφερναν να επιστρέψουν εκτός εάν είχαν απελευθερωθεί από την περιοχή του Τζέρσεϊ Χιλ.

Νέα μελέτη, -η οποία πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι παραμένει αμφιλεγόμενη- δείχνει ότι οι ιπτάμενοι ταχυδρόμοι έχαναν το δρόμο τους επειδή προσανατολίζονται με βάση υπόηχους, τους οποίους δεν άκουγαν στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Όπως αναφέρει η νέα θεωρία, τα περιστέρια δημιουργούν στο μυαλό τους “ακουστικούς χάρτες” που τα βοηθά να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους.

Το 1997, ο Δρ Τζόναθαν Χάγκστρουμ της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS παρατήρησε ότι 60.000 ταχυδρομικά περιστέρια που συμμετείχαν σε αγώνες, έχασαν το δρόμο τους καθώς πετούσαν πάνω από τη Μάγχη όταν βρέθηκαν στην πορεία ενός υπερηχητικού αεροσκάφους Concorde. Έτσι, ο Χάγκστρουμ αποφάσισε να ερευνήσει το μυστήριο στο “Τρίγωνο των Βερμούδων” στο Τζέρσεϊ Χιλ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του, λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών, τα περιστέρια δεν μπορούσαν να ακούσουν τους υπόηχους που έρχονταν από τον ωκεανό ή άλλες πηγές φυσικού θορύβου.

Μια και μοναδική εξαίρεση στην περίπτωση του Τζέρσεϊ Χιλ φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία του Χάγκστρουμ: στις 13 Αυγούστου 1969 ήταν η μοναδική ημέρα που τα περιστέρια βρήκαν το δρόμο τους. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, εκείνη την ημέρα, μια θερμοκρασιακή αναστροφή στην τροπόσφαιρα έστειλε τους υπόηχους της θάλασσας μέχρι τα αφτιά των ταχυδρόμων.