SOS για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef) της Αυστραλίας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο ύφαλος και ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου.

Με έκταση πάνω από 2.600 χιλιόμετρα, ο ύφαλος βρίσκεται στο Coral Sea, ανοικτά των ακτών του Κουίνσλαντ στη βορειοανατολική Αυστραλία - προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες είδη ψαριών και κοραλλιών ενώ αποτελεί "χρυσωρυχείο" για την οικονομία της Αυστραλίας, επειδή κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες.

Αυτό το θαύμα της φύσης, και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1991, κινδυνεύει τώρα να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το πετρέλαιο που χύνεται στα νερά από τα τουριστικά σκάφη, η κλιματική αλλαγή και η εγκληματική παράνομη- αποκόλληση κοραλλιών και αστεριών από τους 2.900 επιμέρους υφάλους, έχουν ήδη αρχίσει και αποσυντονίζουν το οικοσύστημα της περιοχής και την ποιότητα των κοραλλιογενών υφάλων.

Θορυβημένη η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε στο εξής να προσέχει για να έχει και δεσμεύτηκε να προστατεύσει το πολύτιμο φυσικό της πλούτο. "Το Great Barrier Reef είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μέρη πάνω στη γη και την Αυστραλία, και η αυστραλιανή κυβέρνηση δεσμεύεται σαφώς για την προστασία του", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, χωρίς όμως να αναπτύξει ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ορατός από το διάστημα και είναι η μεγαλύτερη ενιαία δομή του κόσμου που γίνεται από τους ζωντανούς οργανισμούς.