Όστρακα που επιβιώνουν σε αντίξοες συνθήκες

Ένας λεπτομερής γονιδιακός χάρτης ενός σπάνιου όστρακου του Ειρηνικού παρουσιάστηκε από τους επιστήμονες. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature”, δείχνει πώς τα όστρακα αυτά καταφέρνουν να επιβιώνουν στο σκληρό περιβάλλον, σε σημεία που εκβάλλει το νερό των ποταμών.

Το μαλάκιο έχει δεκάδες γονίδια που το προστατεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες και το αλάτι, σε σημεία όπου η γη συναντάει τη θάλασσα. Η καλλιέργεια οστρακοειδών είναι μία βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων, που αναπτύσσεται στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και τις ΗΠΑ.

Όπως λέει ο Πήτερ Χόλαντ, καθηγητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας από τους συντάκτες της έρευνας, έχει περισσότερα από 80 γονίδια που προστατεύουν το στρείδι από το άγχος. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο BBC: “Υπάρχουν πολλές γονιδιακές μεταβολές στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών που επιτρέπουν σε αυτά τα όστρακα να αντιμετωπίσουν ένα απίστευτα σκληρό περιβάλλον."

Το στρείδι του Ειρηνικού Crassostrea Gigas, όπως είναι το όνομά του, ζει στις εκβολές των ποταμών και σε παλιρροιακές ζώνες, όπου έχει να αντιμετωπίσει την αυξομείωση της στάθμης του νερού και να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και το οξυγόνο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.